Prati nas

Vijesti

Borba za dostojanstvo

Veće mirovine ili skori izlazak na ceste, umirovljenici FBiH su odlučni

Savez udruga umirovljenika u FBiH poziva umirovljenike na potpisivanje peticije kojom se od Vlade FBiH i obaju domova Parlamenta FBiH traži donošenje izmjena i dopuna Zakona o MIO koji će omogućiti kvalitetno, redovito i izvanredno usklađivanje – povećanje mirovina.

Objavljeno

|

Povećanje od 1,55 posto izaziva opravdani revolt kod umirovljenika. Što se mene tiče, bolje da nisu dali ni ovu mizeriju.
ilustracija: S. Bura/mj

Unatoč nesnosnim vrućinama, koje ovih dana haraju Hercegovinom, osobe treće dobi izvlače posljednje atome snage kako bi stigle u prostorije Udruge umirovljenika u Širokom Brijegu i dale svoj potpis vjerujući kako će njime učiniti dodatni korak prema poboljšanju svoga materijalnog položaja, javlja Večernji list.

Zapravo, Savez udruga umirovljenika u FBiH poziva umirovljenike na potpisivanje peticije kojom se od Vlade FBiH i obaju domova Parlamenta FBiH traži donošenje izmjena i dopuna Zakona o MIO koji će omogućiti kvalitetno, redovito i izvanredno usklađivanje – povećanje mirovina.

“Došlo nam je do grla. Oni u Parlamentu misle da smo mi nebitan čimbenik i da nećemo, vjeruju da ne možemo, ništa učiniti. Varaju se. Nas je mnogo, a i stisnulo nas je te vjerujem da nas ovaj put ništa neće zaustaviti do cilja. Izići ćemo na ulice, otkazati poslušnost i učinit ćemo sve što zakon predviđa da ostvarimo svoja prava”, tvrdi jedan od umirovljenika.

Oglas

Umirovljenici traže izvanredno povećanje mirovina u ovoj godini za najmanje 3,5 posto i jednokratnu pomoć zbog inflacije, u suprotnom, u rujnu se ide u masovne prosvjede.

I tajnik Udruge Frano Matković iznenađen je velikim zanimanjem za potpisivanje peticije. “Evo, tek je četvrti dan otkada prikupljam potpise, a tu je iznimno velik broj umirovljenika dao svoj potpis. Svakako da je vrućina malo usporila ovaj proces, ali očekujem da će do 24. srpnja, do kada se prikupljaju potpisi, na listi biti ogroman broj njih”, tvrdi tajnik dodajući kako potpise mogu dati svi umirovljenici, a ne samo članovi udruga jer riječ je o položaju svih umirovljenika.

Umirovljenici od Vlade FBiH zahtijevaju izmjene čl. 79. Zakona o MIO kojim će se omogućiti usklađivanje, tj. povećanje mirovina prema rastu prosječne plaće u FBiH. Također, izmjene čl. 80 Zakona o MIO kojima će se omogućiti izvanredno povećanje mirovina kada je to potrebno (inflacija, rast troškova života…) te jednokratnu novčanu pomoć do donošenja izmjena Zakona o MIO. Kako tvrde iz Saveza, ako Vlada i Parlament FBiH ne prihvate uvjete i prijedloge umirovljenika, ići će u prosvjede, navodi Večernji.

“Imali smo nekoliko razgovora, kako mi predsjednici udruga iz cijele Federacije tako i naši predstavnici s tijelima vlasti u FBiH. Svi se slažu da su umirovljenici najugroženija skupina osoba i da je materijalni položaj umirovljenika ispod svih normi. Najlošije stojimo i kada se uspoređujemo s umirovljenicima u našem okružju. Nažalost, sve ostaje na konstataciji. Izgleda da su naši članovi, kao i oni diljem FBiH, ovaj put odlučili ići do kraja. A kakav će biti kraj, vidjet ćemo uskoro”, tvrdi predsjednik Udruge umirovljenika Široki Brijeg Slavko Hrkać.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.