Prati nas

Vrt

Tropsko ludilo

Uzgojite bananu, sve uspješnije prezimljavaju i u unutrašnjosti Hrvatske

Veliki listovi banane sve češće stvaraju tropsku dramu u hrvatskim vrtovima. Dobra vijest je da ih je, zbog klimatskih promjena, sada moguće uzgajati i u kontinentalnim vrtovima na pozicijama koje su zaštićene od sjevernog vjetra.

Objavljeno

|

kako posaditi bananu?
ilustracija: S. Bura/mj

Ovih dana jedan je trgovački centar objavio da mu stiže pošiljka svježih sadnica rajske biljke pa ćemo vas ukratko uputiti što učiniti s njima da biste u vrtu stvorili pravi tropski spektakl.

U Zagrebu, uvjerili smo se, banane uspješno prezimljuju u istočnom dijelu grada i sve su češće na okućnicama obiteljskih kuća. Jedan senzacionalan primjerak, koji redovito cvate i donosi plod, možete pronaći i pored Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Viđali smo ih i u Koprivnici pa čak i u Osijeku.

Malo tko neće zastati pred listovima dugim i dva metra, pri čemu zrele biljke mogu narasti i više od četiri metra u visinu. Iako pomalo nalikuju palmama, ne formiraju drvenasti trup i botanički se svrstavaju među zeljaste trajnice. Mogu živjeti puno godina pod uvjetom da im se zimi pruži zaštita od smrzavanja. Na kontinentu se najčešće uzgajaju dva roda banana, Musa i Ensete, a pod kojima se nalaze brojni kultivari koji se uglavnom razlikuju po veličini i boji lišća.

Oglas

Što kupiti?

Banane se obično prodaju u posudama kao sadnice visoke od 30 do 100 centimetara. Pri tome se najčešće nude japanska i abesinska banana.

Japanska banana (Musa basjoo) je najotpornija banana. Može preživjeti zimu na otvorenom pri čemu se u klimatima s čestim smrzavicama srce biljke zimi omotava tkaninama i folijama koje će je zaštiti od propadanja. Valja ju saditi na pozicije koje sa sjeverne strane imaju zidove ili bilo kakvu zaštitu od hladnog sjeverca.

S druge strane, crvena abesinska banana (Ensete ventricosum ‘Maurelii’) je osjetljiv kultivar s velikim listovima crvenkaste boje, s crvenim žilama ispod i tamnocrvenim peteljkama. U hladnim klimatima uzgaja se kao lončanica koja se prije prvih mrazova unosi u zaštićeni prostor gdje će prezimiti. Prema nekim autorima, bananama smetaju zadimljeni prostori i ne podnose duhanski dim.

Gdje posaditi?

Pri postavljanju posude ili sadnji u tlo odaberite lokaciju koja pruža toplinu i sunce tijekom cijelog dana ili većinu dana. Banane vole plodno tlo ili supstrat koji umjereno zadržava vlagu. Izbjegavajte izrazito suha pjeskovita tla i izrazito glinasta tla na kojima dugo leži voda.

Najbolje će izgledati na poziciji gdje ima dovoljno mjesta za razvijanje ogromnih listova. Kao što smo već rekli, nužna joj je zaštita od jakih vjetrova koji joj kidaju listove, a posebno od sjeverca koji zimi može dovesti do smrzavanja.

Koliko zalijevati i prihranjivati?

Od kasnog proljeća do kasnog ljeta, banane brzo rastu pa je redovito zalijevanje uz prihranu nužno. Posebno ih treba zalijevati tijekom izrazito toplog perioda pa je i to kriterij koji valja uzeti u obzir pri odluci o sadnji banane.

Cvijet banane (foto: minka2507/Pixabay)

Biljkama u posudama ili u siromašnom tlu, posebno, će koristiti dodatna prihrana. U proljeće oko biljke koja raste u vrtu posipajte gnojivo opće namjene po površini tla, a zatim prekrijte malčem. Banane lončanice od proljeća do kraja ljeta prihranjujte tekućim gnojivom prema uputama na pakiranju.

Prezimljavanje na otvorenom

Musa basjoo može preživjeti zimu na otvorenom, pogotovo u uvjetima globalnih klimatskih promjena koje nam donose sve toplije i sve kraće zime.

U jesen, odrežite svo lišće, ostavljajući samo glavno stablo. Zatim omotajte stablo u flis ili jutu i slamu, kako biste ga zaštitili od oštrih vremenskih uvjeta. Rasprostrite debeli sloj malča preko zone korijena. U proljeće uklonite zaštitu. Čak i ako je gornji dio biljke teško oštećen, banane će ponovo izrasti iz baze, pogotovo ako se radi o dobro ukorijenjenim i starijim primjercima.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.