Prati nas

Vijesti

Dobra ideja

Umirovljenici sa sjevera Europe kampiraju u Hrvatskoj i još zarade

Kako ljetovati cijele godine i pri tome još zaraditi? Odgovor su pronašli britanski i skandinavski turisti u Hrvatskoj.

Objavljeno

|

Cijele godine žive u Hrvatskoj i iznajmljivanjem svojih stanova još i zarade novac.
ilustracija: S. Bura/mj

Kampovi čine gotovo četvrtinu Hrvatskih smještajnih kapaciteta i kako javlja Novi list poseban su hit među britanskim i skandinavskim umirovljenicima koji u njima borave – cijele godine. Iako se čini da je riječ o velikom izdatku, na kraju balade – uživaju na Jadranu i još zarade.

Nije dakako riječ o šatorima, nego o luksuznim kamperima, a čini se da im je i računica vrlo jednostavna. S obzirom na to da se i u tom slučaju dominantno radi o umirovljenicima – skupo se iznajmi stan u domovini, tako da nakon plaćanja godišnjeg paušala u hrvatskim kampovima ostaje i pristojna razlika za “život”, navodi Novi list.

Sasvim sigurno, smjer je to koji će nastaviti rasti tako da će i u tom slučaju bogato opremljeni cjelogodišnji hrvatski kampovi itekako profitirati.

Oglas

Što pokazuju brojke?

Kampovi koji čine skoro četvrtinu ukupnih hrvatskih smještajnih kapaciteta imaju iza sebe uspješno polugodište, no u lipnju su bili jedni od najvećih »gubitaša«. Konkretno, kako nas je izvijestila Hrvatska turistička zajednica, u dosadašnjem dijelu godine u njima je ostvaren 1.664.091 dolazak i 9.343.826 noćenja, što u odnosu na lani predstavlja rast od 1,4 posto u dolascima, dok je u noćenjima rezultat izjednačen, odnosno na razini lanjskog.

Ovogodišnji lipanj, kad je zabilježeno 549.237 dolazaka i 3.115.988 noćenja, u usporedbi s lanjskim koji je imao 562.524 dolaska i 3.488.660 noćenja, znači simboličan pad u dolascima – nešto više od dva posto, ali je zato znatno bilo skraćeno vrijeme boravka te je u tom dijelu zabilježen pad veći od deset posto.

Zanimljivo, iako su lanjske brojke veće, ove je godine značajno porastao udio noćenja u kampovima u odnosu na svekupunost hrvatskog turizma. Lani je u lipnju udio bio 21,84 posto, da bi ovogodišnjeg lipnja to iznosilo – 23,08 posto.

No, stanje u kampovima se značajno oporavlja tijekom srpnja, uostalom uz kolovoz to je razdoblje kad se u kampovima ostvaruje najveći dio prometa. Manjkove u lipnju se pojašnjava kao i u ostalim segmentima smještaja – blagdanima u svibnju.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.