Prati nas

Vijesti

Tko će nas liječiti?

Umirovljenici na prvoj crti javnog zdravstva, najstariji ima 79 godina

Tko će liječiti pacijente i kakva je budućnost primarne zdravstvene zaštite – ključna su pitanja s obzirom na veliki manjak liječnika. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti nedostaje ih 455, s tim da je već sad 40 posto onih koji rade – starije od 60 godina, a u sustav ovisi i onima starijima od 65! Njih je čak 244, javlja HRT.

Objavljeno

|

Liječnici koji rade u mirovini
Damir Jurković (scr: HRT)

Najstariji je aktivni liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Hrvatskoj ima 79 godina i radi u mirovini. Za javnu televiziju objasnio je kako izgleda njegov plan za radno ljeto.

“Drugu polovinu sedmog mjeseca mijenjat ću kolegicu Dadić u Strizivojni, iza toga 6. kolovoza mijenjam kolegu Pericu Kovačić tri tjedna, kod njega najčešće idem a to je moja bivša ordinacija u kojoj sam radio do 2010. godine kada sam umirovljen”, kazao je dr. med. Damir Jurković, liječnik opće medicine Đakovo.

U obiteljskoj medicini rade 244 liječnika starija od 65 godina, od njih ukupno 2186, 40 posto starije je od 60 godina. Stanje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kažu, nije dobro.

Oglas

“Nedostaje negdje oko 90 ginekologa primarnih, oko 80 pedijatara a 266 ovog trenutka nedostaje obiteljskih liječnika, dakle kad sve skupa zbrojimo negdje 455 liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nedostaje”, otkrila je dr. med. Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

U Primorsko-goranskoj županiji 35 liječnika ima dobne uvjete za mirovinu. “Kritična situacija je u Gorskom Kotaru, tamo mislim da je nekih 5 liječnika isto pred mirovinom, na otoku Krku, Cresu i Lošinju zadnjih godina uopće nemamo ljudi koji upisuju medicinsku školu. Nedavno se tu stvorila ambulanta u Omišlju i svi su se tome jako čudili, doktorica je otišla u mirovinu”, rekla je dr. med. Jadranka Karuza, specijalistica obiteljske medicine iz Rijeke.

I dok kao jedan od uzrok navode loš rad zdravstvene administracije, ministar svjestan svih izazova kaže – smisao reforme jačanje je primarne zdravstvene zaštite.

“Mi smo napravili ono što smo mogli a to je da smo osigurali 130 milijuna eura za 922 specijalizacije iz primarne zdravstvene zaštite. Mi smo nadalje napravili još jedan iskorak jer smo izjednačili plaće liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s onima u bolničkom zdravstvenom sustavu da bismo učinili da PZZ postane atraktivnije zanimanje” , naglasio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Iskorak očekuju i od HZZO-a jer su ulaganja posljednjih desetak godina u primarnu zdravstvenu zaštitu prepolovljena, od 6 posto budžeta HZZO-a spali su na 2,8 posto.

“Da samo ilustriram, pregled liječnika specijaliste obiteljske medicine ovog trenutka po HZZO-u košta manje od jedne kave u kafiću 1,5 do 1,7 eura”, napomenula je za HRT dr. med. Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore. Tako, kažu, neće privući mlade liječnike u primarnu zdravstvenu zaštitu, u kojoj bi u idućih pet godina, s obzirom na dob liječnika, više od milijun stanovnika moglo ostati bez zdravstvene skrbi.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.