Prati nas

Vijesti

Peđa Grbin

‘Umirovljenici gube tri postotna boda, HDZ ne želi rast mirovina’

Stvarnu vrijednost prosječne mirovine pokazuje njen udio u prosječnoj plaći. Usprkos redovnim usklađivanjima, mirovine ne da uspijevaju uhvatiti korak s plaćama, već kontinuirano tonu.

Objavljeno

|

Zašto su umirovljenici sirromašni?
ilustracija: S. Bura/mj

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a na odlasku, komentirao je srpanjsko usklađivanje mirovina i činjenicu da će, usprkos usklađivanju, mirovine i dalje nastaviti zaostajati za plaćama. Naime, zbog snažnog rasta plaća izazvanog reformom koeficijenata i plaća u javnom sektoru udio prosječne mirovine ponovo je pao, na 43,7 posto.

“Vidimo i danas na svakom koraku kako ova nesretna i nespretna Vlada nije u stanju suvislo odlučivati ni o čemu što je za građane bitno. Izdvojit ću samo jednu crticu. Prije izbora, našim se umirovljenicima obećavalo da će odmah nakon formiranja Vlade biti predložena korekcija Zakona o mirovinskom osiguranju i da će se osigurati da mirovine rastu brže”, podsjeća Grbin.

“To se, naravno, nije dogodilo i naši će umirovljenici već na ovom usklađenju izgubiti tri postotna poena, tri postotna poena koja su trebala dobiti”, kazao je prvak SDP-a.

Oglas

Koliko će nominalno rasti mirovine?

Prve projekcije srpanjskog usklađivanja mirovina prije nekoliko je dana objavio je mirovinski analitičar Željko Šemper. Računicu je temeljio na podacima Državnog zavoda za statistiku koji je objavio podatke o cijenama za svibanj i plaćama za travanj.

Naime, stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi. Pri tome se primjenjuje formula 70:30 u korist većeg faktora.

“U razdoblju siječanj-travanj u odnosu na srpanj-listopad plaće su rasle za 10,2 posto pa prema još uvijek staroj formuli 70:30 usklađivanje mirovina u ovom trenutku bi iznosilo 7,26 posto”, zaključio je Šemper.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.