Prati nas

Vijesti

Socijalni transferi

Umirovljenici FBiH čekaju jednokratni dodatak, evo kad bi mogao doći

Od Vlade FBiH se traži pomoć od po 102 eura za umirovljenike čije mirovine ne prelaze 511 eura i po 51 euro za one sa mirovinama iznad 511 eura.

Objavljeno

|

Umirovljenici zajedno upozoravaju na rastuće siromaštvo među umirovljenicima. Unatoč najavljenom usklađivanju mirovina od oko 5%, stvarnost je da su mirovine u posljednjih 7 godina realno pale u odnosu na plaće. Prosjek mirovina od 500 eura nije ni blizu obećanih 60% prosječne plaće od 1,200 eura iz 2016. HDZ-u se traži ispunjenje obećanja iz programa "Vjerodostojno" kako bi se spriječila daljnja šteta za 750 tisuća umirovljenika.
ilustracija: S. Bura/mj

Rebalans Proračuna, uz koji je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine vezala jednokratnu novčanu pomoć, može se očekivati u rujnu ili kasnije. Rekao je to za Faktor Admir Čavalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i financijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

“Sumnjam da će rebalans proračuna Federacije BiH biti do kolovoza. Nemamo nikakvih neformalnih ili formalnih naznaka u vezi s tim. Imat ćemo vjerojatno još jednu redovnu sjednicu u srpnju i onda ide kolektivni godišnji odmor u kolovozu. Realnije je za očekivati da rebalans bude u rujnu ili pak početkom listopada. To jesu nezgodni termini za rebalans jer se približava novi proračun”, kazao je Čavalić.

“Moguće će biti u rujnu jer je tada izborna kampanja. Najbolji tajming za vladu je da to napravi u izbornoj kampanji pa da tada umirovljenici dobiju jednokratnu pomoć. Istina to nije nikakvo rješenje za umirovljenike, to je tek pružanje određenog vida pomoći”, dodaje.

Oglas

Nepoznato je koliko će iznositi jednokratna pomoć za umirovljenike u FBiH. Na Skupštini Saveza udruženja umirovljenika u svibnju u Sarajevu doneseni su zaključci da se od Vlade FBiH traži pomoć od po 102 eura (200 KM) za umirovljenike čije mirovine ne prelaze 511 eura (1.000 KM) i po 51 euro (100 KM) za one sa mirovinama iznad 511 eura (1.000 KM).

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.