Prati nas

Vijesti

Obiteljska mirovina

Tko u BiH gubi pravo na obiteljsku mirovinu i kada?

Između ostalih, pravo na obiteljsku mirovinu prestaje udovicama i udovcima koji se ponovno vjenčaju.

Objavljeno

|

Kada će biti isplaćena božićnica umirovljenicima?
ilustracija: S. Bura/mj

Tijekom 2021. godine pravo na mirovinu prestalo je za 18.212 korisnika Zavoda MIO RS-a, iduće godine pravo je prestalo za 15.112 korisnika, dok je u 2023. godini broj korisnika kojima je prestalo pravo na isplatu mirovine smanjen na 13.353. Kako su objasnili iz Zavoda MIO RS-a, razloga za prestanak prava na korištenje mirovine je više, piše Večernji list BiH.

Prava korisnika mirovina

Osim smrti korisnika, do obustave isplate mirovine nerijetko dolazi i zbog nedostavljanja potvrde o životu korisnika, kao i kod gubitka uvjeta kada je u pitanju, primjerice, obiteljska mirovina.

“Prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja prestaju kada tijekom korištenja prestanu postojati uvjeti za ostvarivanje tih prava”, priopćeno je iz Zavoda MIO RS-a. Dodaju kako pravo na mirovinu prestaje u slučaju smrti korisnika, a za mjesec u kojem je nastupila smrt korisnika isplaćuje se članovima obitelji umrlog korisnika za cijeli mjesec.

Oglas

“Pravo na obiteljsku mirovinu prestaje udovici mlađoj od 50 godina života koja stupi u brak, osim ako je pravo na obiteljsku mirovinu ostvarila zbog potpune nesposobnosti za doprinošenje”, navodi se u priopćenju. Ako je u pitanju udovac, dodaje se, pravo na obiteljsku mirovinu prestaje ako je mlađi od 60 godina života.

“Također, pravo na obiteljsku mirovinu prestaje i mlađoj osobi – djetetu na redovitom školovanju (srednja škola) završetkom redovitog školovanja, kao i korisniku obiteljske mirovine – djetetu na redovitom školovanju (student) koje u trenutku korištenja prava na obiteljske mirovine navrši 26 godina života”, dodaje se u priopćenju.

Kako iz Zavoda MIO navode, prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja prestaju u slučaju kad se naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za ostvarivanje prava. “Postupak za prestanak prava pokreće se po službenoj dužnosti, bez obzira na rok koji je protekao od dana donošenja rješenja kojim je priznato pravo”, dodaje se u priopćenju.

Obiteljske mirovine u FBiH

Kada je riječ o Federaciji BiH, prema Zakonu o MIO FBiH, prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja također prestaju smrću korisnika, a mirovina za mjesec u kojem je nastupila smrt korisnika isplaćuje se za cijeli mjesec.

Nadalje, prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja prestaju kada tijekom korištenja prestanu postojati uvjeti za ostvarivanje tih prava. Ako korisnik obiteljske mirovine kojem je pravo prestalo ponovno podnese zahtjev za ostvarivanje prava na mirovinu, uspostavit će se isplata ranije utvrđene mirovine nakon ispunjenja uvjeta propisanih ovim zakonom.

Prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja prestaju u slučaju kad se naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za ostvarivanje prava, i to prestaju od dana utvrđenog rješenjem nositelja osiguranja. Pravo na isplatu mirovina i naknada prestaje na zahtjev korisnika od dana podnošenja zahtjeva, pod uvjetom da u zahtjevu nije precizno naveden datum prestanka. Ako korisnik kome je isplata mirovine i naknada prestala na vlastiti zahtjev podnese zahtjev za isplatu mirovine ili naknade, ona mu pripada od dana podnošenja zahtjeva i za tri mjeseca unatrag.

Zakon definira i da pravo na obiteljsku mirovinu prestaje udovici mlađoj od 50 godina života koja stupi u brak, osim ako je pravo na obiteljsku mirovinu ostvarila zbog potpune nesposobnosti za privređivanje.

Udovica koja na osnovi smrti supruga iz novog braka ne ostvari pravo na obiteljsku mirovinu, ima pravo na obiteljsku mirovinu na osnovi supruga iz prvog braka ako na dan smrti drugog supruga ima djece iz prvog braka koja koriste pravo na obiteljsku mirovinu, pod uvjetom da prema toj djeci vrši roditeljske dužnosti.

Pravo na obiteljsku mirovinu prestaje udovcu mlađem od 60 godina života koji stupi u brak, osim ako je pravo na tu mirovinu ostvario zbog potpune nesposobnosti za privređivanje.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.