Prati nas

Zdravlje

Obiteljsko blago

‘Teta Pina mi je dala ovaj recept za zdravu pamet, star je najmanje sto godina’

Vratit ćemo se u ovoj priči preko stoljeće unatrag, kad se nije išlo u ljekarnu već se zdravlje održavalo prema narodnim receptima koji su se prenosili usmenom ili pismenom predajom. Našoj je čitateljici jedan takav zdravi recept u nasljeđe ostavila prateta Pina, a ona ga je nesebično podijelila s nama.

Objavljeno

|

Ljekovita svojstva češnjaka.
ilustracija: S. Bura/mj

Po velikim životnim mudrostima zapamtila je svoju pratetu Pinu naša vjerna čitateljica. “Teta Pina, sestra mog pradjeda, u Zagreb je doselila s Hvara i udala se za arhitekta Ivu Žuljevića, najpoznatijeg po projektiranju nebodera u Ilici 1. Pamtim je kao najbolju životnu savjetnicu koja se držala svojih principa sve do smrti u 102. godini života. Za jednog mog posjeta, kad su joj bile 92 godine, predala mi je u ruke pravo malo obiteljsko blago za koje želim da se zna”, otkriva nam. 

Nisu to blago bile nekretnine niti novac, doznajemo, već je to bio komad papira na kojem je lijepim rukopisom bio ispisan ljekovit pripravak protiv skleroze. “Tada mi je teta Pina rekla da je taj pripravak provjereno učinkovit jer ga je njezin brat Grga pio punih 50 godina i doživio 91 godinu. Sve mi je to i napisala ispod recepta, kao svjedočanstvo”, povjerava nam.

A ima se naša čitateljica osim mudrom tetkom Pinom razloga pohvaliti i s ovim pretkom. Grga Novak bio je naime vrlo istaknut građanin Zagreba, kao povjesničar i arheolog, ali i naš prvi egiptolog. Od brojnih funkcija koje je obnašao istaknuti ćemo i da je do smrti 1978. čak dvadeset godina obnašao funkciju predsjednika JAZU, odnosno današnje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Oglas

Kako bilo, i Grga i Pina bili su dugovječni. Za to su zasigurno zaslužni snažni hvarski korijeni, ali i čudesni pripravak za zdrav razum kojeg možete prepisati u svoju bilježnicu s receptima. 

Pinin i Grgin recept za lijek protiv skleroze:

“Pola kilograma mljevenog češnjaka stavi u flašu s većim otvorom i prelij s 1/4 litre 96-postotnog alkohola ili jakom rakijom. Ostavi na tamnom mjestu 10 do 15 dana u čvrsto zatvorenoj flaši. Promućkaj dobro sadržaj flaše dva puta dnevno. Zatim procijedi kroz dvostruku gazu u novu flašu i dobro, dobro istisni gazu. Najprije se deset dana uzima u prst vode, čaja ili mlijeka po 15 kapi ujutro na tašte, a sljedeće dane po 30 kapi. Uzimanje ovog lijeka ne treba prestati nikada, izuzevši jedan mjesec ljeti, dakle srpanj ili kolovoz.”

“Češnjak koji je u gazi stavi u staklenu flašu i stavljaj ga u razna jela koja se kuhaju, bit će vrlo ukusna. Ovaj lijek je moj najstariji brat Grga pio 50 godina i u 91. godini je umro punog, zdravog razuma. Po Grginom nagovoru i ja ga uzimam od svoje četrdesete godine. Od prije Uskrsa sam ga prestala uzimati i kupujem antisklerin u čijim je kapsulama ulje od češnjaka i svaki dan s čašom vode uzimam po dvije kapsule. Kako dva ili tri puta tjedno kuham povrće, tada nasjeckam tri do četiri češnja češnjaka i dodam maslinovo ulje i osjećam se, Bogu hvala, izvrsno, a 25. IV navršit ću 92 godine”, zapisala je teta Pina.

Imate li i vi neki prastari recept koji biste voljeli podijeliti s našim čitateljima?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.