Prati nas

Zdravlje

Raspored pranja

Što prati tjedno i mjesečno, a što kvartalno i svakih pola godine?

Pročitajte preporuke stručnjaka o tome što treba prati svakog tjedna, svakog mjeseca i svakog tromjesečja, kako biste osigurali besprijekornu higijenu odjeće i kućnog tekstila.

Objavljeno

|

Pranje rublja može biti naporan zadatak, ali uz organizirani raspored, svaki domaćin i domaćica mogu usvojiti rutinu zbog koje će održavanje osobne higijene i higijene doma biti prava pjesma. U nastavku donosimo raspored iz kojega možete saznati što stručnjaci za čistoću preporučuju prati u tjednim, mjesečnim i tromjesečnim intervalima.
ilustracija: S. Bura/mj

Pranje rublja može biti naporan zadatak, ali uz organizirani raspored, svaki domaćin i domaćica mogu usvojiti rutinu zbog koje će održavanje osobne higijene i higijene doma biti prava pjesma. U nastavku donosimo raspored iz kojega možete saznati što stručnjaci za čistoću preporučuju prati u tjednim, mjesečnim i tromjesečnim intervalima.

Tjedno pranje

Prema savjetu mikrobiologa, svu odjeću koju se nosili tijekom tjedna, operite. Nemojte luftati majice, hlače ili donje rublje. Redovito pranje odjeće sprječava nakupljanje prljavštine i neugodnih mirisa te održava vašu garderobu svježom.

Osim toga, jednom tjedno perite plahte koje su nakon tjedan dana upotrebe pune prašine, alergena, grinja i bakterija. Redovito mijenjanje plahti doprinosi boljoj higijeni i kvaliteti sna. Uz plahte, tjedno perite i ručnike te kuhinjske krpe. Mijenjajte ih nakon 3-4 upotrebe kako bi spriječili razvoj bakterija i plijesni.

Oglas

Rublje od delikatnih materijala također traži redovito pranje; ručno ili na ciklusu za svilu i čipku. Koristite blage deterdžente kako bi očuvali kvalitetu tkanine.

Tjedno perite i sportske uniforme, radnu odjeću i druge predmete koji zahtijevaju intenzivnije pranje zbog prljavštine i znoja. Perite ih odvojeno kako bi izbjegli oštećenja drugih odjevnih predmeta.

I napose, tjedno ili makar dvotjedno perite krevetninu za kućne ljubimce. Redovito pranje smanjuje mirise i alergene koje kućni ljubimci mogu unijeti u dom.

    Mjesečno pranje

    U mjesečnom režimu perite perive tepihe, pogotovo one po kojima se najviše gazi. Tepisi su, podsjećamo, među najprljavijim površinama u domu i nikakvo izuvanje cipela po ulasku u kuću neće ih očuvati čistima.

    Dekice i jastučiće koje koristite svakodnevno perite jednom mjesečno. Također, u mjesečnom ritmu perite jastučnice dekorativnih jastuka i prekrivača za krevete i madrace.

    U stroj za pranje rublja svakoga mjeseca bacite i ogrtače i kupaonske prostirke. Perite ih najmanje jednom mjesečno kako bi spriječili nakupljanje bakterija i plijesni. Isto vrijedi i za zavjese za tuš s kojih valja oprati nakupljeni sapun, plijesan i prljavštinu. Time produljujete njihov vijek trajanja i održavate kupaonicu higijenski čistom.

    No ne zaboravite svakoga mjeseca oprati i stroj za pranje rublja. Redovito čišćenje unutrašnjosti stroja produžava njegov vijek trajanja i osigurava učinkovitije pranje rublja.

      Tromjesečno pranje

      Jastuke perite tri do četiri puta godišnje kako biste uklonili prašinu, znoj i bakterije. Održavajte ih svježima i produžite njihov vijek trajanja.

      Operite jakne i kapute na početku i na kraju sezone, ako nije potrebno češće. Osigurajte da su spremni za upotrebu bez neugodnih mirisa ili prljavštine. Isto vrijedi i za tenisice i kape. Perite sezonski kako bi ostali svježi i bez neugodnih mirisa. Pravilno održavanje produljuje vijek trajanja.

        Polugodišnje pranje

        Zavjese perite svakih šest mjeseci. Usisajte ih prije pranja kako biste uklonili prašinu. Redovito pranje doprinosi čistoći prostora i smanjuje količinu alergena u zraku. Također, polugodišnjom rutinom očistite madrace usisavanjem i uklanjanjem mrlja. Preporučuje se okrenuti madrace svakih šest mjeseci kako bi se ravnomjerno trošili.

          Oglas
          .

          Život počinje s 50!

          Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.