Prati nas

Vijesti

7,26 posto

Stižu veće mirovine, poznato je i kada sjedaju na račun

Do primjene novog usklađivanja valja pričekati parametre koje će objaviti Državni zavod za statistiku. Poznat je i datum kada će se to dogoditi.

Objavljeno

|

Umirovljenici čekaju isplatu veće mirovine. Projekcije srpanjskog usklađivanja mirovina objavio je analitičar Željko Šemper temeljem podataka DZS-a.
ilustracija: S. Bura/mj

Prve projekcije srpanjskog usklađivanja mirovina prije nekoliko je dana objavio mirovinski analitičar Željko Šemper. Računicu je temeljio na podacima Državnog zavoda za statistiku koji je objavio podatke o cijenama za svibanj i plaćama za travanj.

Naime, stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi. Pri tome se primjenjuje formula 70:30 u korist većeg faktora.

“U razdoblju siječanj-travanj u odnosu na srpanj-listopad plaće su rasle za 10,2 posto pa prema još uvijek staroj formuli 70:30 usklađivanje mirovina u ovom trenutku bi iznosilo 7,26 posto”, zaključio je Šemper.

Oglas

Kada stiže novac?

Ono što zanima mnoge umirovljenike jest kada će im na račune sjesti ta veća mirovina. Iako stupa na snagu prvog dana lipnja, usklađivanje se provodi retroaktivno s obzirom na isplatu.

Budući da će tek 20. kolovoza Državni zavod za statistiku objaviti podatke o cijenama za svibanj i lipanj, za očekivati je da će veća mirovina sjesti na račune umirovljenika u rujnu kada se isplaćuje mirovina za kolovoz. Uz tu mirovinu, isplatit će se i razlika za srpanjsku mirovinu.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.