Prati nas

Povjerljivo

Tvrda kohabitacija

‘Staroj susjedi sve smeta, prohtjevima maltretira cijeli ulaz. Što napraviti?’

Suživot stanara u velikim zgradama može biti izazovan jer poremećeni međuljudski odnosi i manjak tolerancije lako dovode do napetosti i frustracija. Nije rijetkost da netko upomoć pozove policiju ili sanitarne službe, a ponekad se ljudi hvataju za slamku pa na internetu traže savjet kako riješiti problem sa susjedima.  

Objavljeno

|

ilustracija: S. Bura/dl

“Postoji susjeda u našem ulazu koja sa svojim prohtjevima i lažima doslovno maltretira cijeli ulaz od 28 stanova. Niti s jednim susjedom nije u dobrim odnosima, a kamo li da bi imala nekoga s kim bi mogla popiti kavu, jer se uspjela sa svima posvađati. Kod svakog joj nešto ne paše. Mi svi moramo živjeti po njezinim pravilima jer kaže da je bolesna, a mi je svi uznemiravamo”, objasnila je srž problematike na stranici Mamine tajne jedna očajna stanarka zgrade, tražeći savjete od sudionika grupe.  

“Svima nam oko apsolutnih gluposti prijeti tužbama, kao i da će nas dati na radio i televiziju. Tako po noći ne smijemo sušiti veš u sušilici jer njoj to smeta, strah ju je da se zgrada ne sruši”, navodi. Zahtjevnoj susjedi smeta i kad susjeda iznad nje stavi cijediti na ruke oprano rublje na balkon, jer ne podnosi da voda odozgo kaplje na njene pločice.

“Od naše klime njoj kaplje po prozoru (odvodna cijev je duža od pola metra) i ona ne može imati veš na balkonu. Voda zapravo kaplje direktno na travu. Isto tako, susjeda ne smije imati cvijeće na balkonu jer ovoj doleti koja latica na balkon i to joj smeta. K tomu je optužila drugu susjedu da joj želi zapaliti stan”, niže neugodne epizode iz ove stambene zgrade.

Oglas

“Da ne nabrajam dalje njezine izljeve što joj sve smeta, postavljam pitanje koje glasi: Kako se obraniti od takve susjede koja čak i lažno optužuje druge, a ona sama radi što hoće? Od nas nitko s njom ne želi imati posla jer svi znamo kakva je, ali ona je uporna. Sad već iz obijesti šalje pisma u kojima nas vrijeđa i prijeti tužbama. Nije sposobna za normalan razgovor i uvjerena je da je u pravu. Starije je životne dobi i vjerojatno misli da ona može raditi sve što hoće, a mi se svi moramo prilagoditi njoj. Što učiniti?”, završava pismo anonimna sustanarka.

Kreativni odgovori

U komentarima se povela burna rasprava, a evo kako su sudionici grupe odgovarali na ovu problematiku: “Sušilica, kapanje iz rublja i klime bi smetalo i mojim susjedima. Mi smo tolerantniji pa vjerojatno i ne bismo za tako nešto prigovarali. Ali, ona je stara i bolesna i mislim da je ovo pod prve tri točke razumljivo da joj smeta. Probajte pomoću predstavnika stanara pronaći neki kompromis. Tako je to u zgradi”, glasi odgovor.

“Imam isti slučaj”

Potom se javila još jedna ljutita žena koja ima isti problem: “Imam skoro identičan slučaj. Pokušala sam najprije na sve načine riješiti mirno i kulturno. Onda sam pokazala zube. I doslovno sam bila spremna nazvati policiju, ali nisam jer kad bolje razmislim, tko će gubiti vrijeme na to. Samo je treba ignorirati ili otvoreno ismijavati, jer kulturno ne ide s takvim osobama.”

“Ide to od uzimanja pošte iz sandučića, do rastjerivanja djece i toga da sam je morala prijaviti sanitarnoj inspekciji jer je tjesteninom gađala ljude po cesti ispod zgrade. Malo se smirila. Samo treba uzvratiti. Rekao joj moj muž da joj je najbolje ne živjeti u zgradi, jer joj nitko ne odgovara”, napisala je.

“Djelomično je u pravu”

Bilo je i onih koji su djelomično stali na stranu buntovne starije žene. “Ako brani da sušilica radi poslije 22 sata, tu je u pravu, osobito ako je buka. Žena izgleda ima dobar sluh. Ispod sušilice stavite gumenu podlogu zbog buke i vibracije.”

“Žena koja suši rublje na balkonu može ga ostaviti iznad kade da se dobro ocijedi i onda ga prostrti na balkon. Ako imate cvijeće na balkonu, kupite mrežu i stavite ispod cvijeća i sa strane pa će otpale latice ostati na mreži. Što se tiče djece, ona se smiju igrati ispred zgrade jer to je javna površina i ona nije vlasnik toga i ne smije braniti. A kad viče i baca nešto, onda ju lijepo snimajte za dokaz.”

“Ako kaže da joj voda od klime kaplje po prozoru, to je moguće jer vjetar nosi vodu na prozor i ako je i metar duga cijev, vjetar će kapljice bacati na prozor. Probajte umjesto cijevi staviti gumeno prozirno crijevo koje se spušta po zidu niže od njenog prozora. Cijev pri kraju trebate malo savinuti od zida da ne kaplje po zidu.”

“Za sve postoji rješenje. Ako su iznad vas stanari, vjerojatno i vama smeta nešto što oni rade, ali se ne žalite jer ste fokusirani na tu ‘babu’ i svi ste se udružili protiv nje. Svima smeta nešto kod susjeda jer to je normalno u zgradi. Zgrada ima kućni red i upravitelja, a ako nema onda si to uvedite. Ako vam piše prijeteća pisma, čuvajte ih i  onda svi vi, cijela zgrada, napišite pismo i uz sve na što se žali napišite da je popravljeno i da nikome ne smeta nego samo njoj. To svi stanari potpišite i ovjerite kod javnog bilježnika i pošaljite joj preporučenom poštom da mora potpisati, a uz to priložite kopije svih prijetečih pisama. Kad vidi što piše možda je to opameti jer ćete joj dati do znanja da ona krši zakon ako vam prijeti.”

“Isprintajte joj dio iz zakona o prijetnjama i koje su kazne pa je to možda smiri jer takvi kao ona krše zakon, ali ga se i boje. Ona vidi da može sa svima vama upravljati i zato to radi. Da joj svi vi dođete na vrata i pitate je zašto je takva, možda bi i prestala. Isto tako, sigurno i ona nešto krivo radi pa to slikajte i snimajte i ostavite joj u sandučiću ili na vratima.”

‘Napravite joj fešticu’

“Saznajte kad joj je rođendan pa joj napravite tortu, kolače i pred vratima pjevajte ‘Sretan rođendan’, a ako neće otvoriti vrata sve joj ostavite ispred vrata. Ili ako ne znate kad joj je rođendan, a bude neki praznik ili blagdan, napravite to isto.”

“Ona je usamljena ako nema nikoga i ljubomorna je. Da osjeti malo ljubavi i pažnje, možda bi se i promijenila. Kad ju vidite da nosi nešto iz trgovine, neka joj netko ponudi pomoć. Pozdravite je, pitajte kako je, ponudite pomoć i možda će ljubaznost svih stanara promijeniti njenu ljutnju jer lijepa riječ i kamen omekša”, potrudila se odgovoriti ova sudionica rasprave.

I dok su neki pisali naširoko, bilo je više odgovora koji su jednostavno glasili: “Ignorirajte.”

Susjećanje

Idući odgovor piše osoba koja suosjeća s njom: “Imam i ja ‘ludu babu’ u kući pored. Smeta joj moje dvorište, smeta joj što smo promijenili prozore na kući, jer su po njoj stari drveni bili dobri. Smeta joj i što smo srušili drvo ispred kuće, dovezli drva za grijanje, što dim iz dimnjaka ide prema njenoj kući. Ona je zapravo jadna i frustrirana, jer nema nikoga, nikad se nije udavala, nema djece, nitko joj ne dolazi. Pretpostavljam da je i vaša susjeda jadna i usamljena, pa maltretira sve oko sebe”, stoji u odgovoru.

Imate li i vi problema sa susjedima?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.