Prati nas

Povjerljivo

Poziv upomoć

‘Starija kolegica iz ureda zaudara i ne može se raditi kraj nje. Kako joj reći?’

Ona i još tri kolegice iz ureda, piše nam Sara iz Zagreba, pokušale su sve ne bi li svoju kolegicu Inju (54) diskretno upozorile da je zrak u uredu zbog njezinog znojenja nepodnošljiv. Opisuje da se uz gospođu zbog njezinih valunga više ne može raditi i pita za savjet.

Objavljeno

|

Inja se pretjerano znoji u perimenopauzi i razvija neugodan miris.
ilustracija: S. Bura/mj

Uslijed navala vrućina karakterističnih za ženu u perimenopauzi, 54-godišnja Inja znoji se preko mjere. Priznala je to i kolegicama iz ureda dok se ispričavala zbog otvaranja prozora.

”S Injom radim već petnaest godina. Da se nešto zbiva s njom shvatila sam još lani kad je usred zime počela istrčavati iz ureda na hodnik, gdje bi otvorila prozore da ‘dođe malo k sebi’, kako je govorila. Krenula se uspuhivati, znojiti, bila je često uznemirena”, doznajemo iz pisma koje nam je napisala Sara.

Crveni se i ispuhuje

Prije toga Sara se nije susretala s menopauzom, za nju je to bila daleka budućnost. “Nisam više živjela s majkom kad je prolazila kroz promjenu tako da nikada nismo razgovarale o tome. Preko Inje sam tek uvidjela da su te hormonalne promjene kod žena zbilja zeznuta stvar.”

Oglas

“Razumijem je dobro jer se zna strašno zacrveniti i izgleda kao da će se onesvijestiti. Ispuhuje kao da je na porođaju. Ujutro nam zna reći da nije ništa spavala. Grozno je saznanje i da to može trajati godinama. Za izludjeti”, nastavlja Sara koja potom otkriva da ima 42 godine te se nada da neće tako brzo iskusiti menopauzu.

U uredu ih sjedi, piše nam, pet, na dvadesetak kvadrata. “Mi sve u uredu razumijemo da joj je teško i da nije kriva za ovo što joj se događa, ali kad se ona oznoji, mi taj smrad ne možemo istjerati iz sobe. Ne možemo prozračiti, a ni zakamuflirati svijećama, eteričnim uljima, aroma lampicama, dezodoransima. Sve smo probale, ne ide”, napisala je i dodala da problematična kolegica ne želi koristiti “umjetnu kozmetiku i kemiju”.

Kako joj reći?

“Za rođendan smo joj kupile kristalni kamen i prirodne proizvode, ali stanje se ne popravlja. Sada razgovaramo o tome da tražimo premještaj, ali bojimo se da to nije opcija u našoj firmi. Kako ženi reći da se više ne može sjediti kraj nje?” glasi Sarin vapaj.

Razgovarajte obzirno

“Ako ćete se upustiti u razgovor, neka to bude razgovor ‘jedan na jedan’. Nikako nemojte prema kolegici nastupiti kao grupa, jer bi se mogla osjetiti napadnuto”, savjetuje stručnjakinja za uljuđeno ophođenje Beba Mušicki. U razgovoru za naš portal naglašava da nastup treba biti empatičan te da treba koristiti umirujući i neutralan ton.

Mušicki savjetuje korištenje izjava koje neće biti optužujuće poput: “Primijetila sam da se pojačano znojiš. U takvim situacijama se i jače osjeti miris znoja. Znam da toga nisi svjesna pa ti zbog toga govorim kako bi na vrijeme spriječila uredska ogovaranja.”

Nadalje, kolegici u problemima valjalo bi ponuditi pomoć u reguliranju temperature prostorije ili češćeg provjetravanja kako bi se manje znojila i lakše prebrodila simptome menopauze. “Najvažnije je da odaberete pravi trenutak u kojem će kolegica biti opuštena i imati vremena za razgovor”, zaključuje stručnjakinja za bonton uz napomenu da se darivanje dezodoransa osobama s kojima nismo bliski ne smatra odveć kulturnim, a često može biti i lijepo zapakirana uvreda.

O velikim problemima u menopauzi progovorila je i glumica Naomi Watts, o čemu možete pročitati na ovoj poveznici. A što biste vi savjetovali Sari, kako pomoći Inji, ali i sebi i kolegicama?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.