Vrt

Stablo jabuke prerano odbacuje plodove, zašto se to događa?

Srpanjsko opadanje plodova više je pravilo nego izuzetak kod starih rodnih stabala jabuka. Zašto se to događa i kako spriječiti?

Objavljeno

|

Voćke ponekad odbacuju plodove i prije nego što sazriju. To je najvidljivije kod stabala jabuka, ali i drugo voće može biti pogođeno. Postoji puno razloga zbog kojih drvo prerano odbacuje plodove.

Ponekad je riječ o prirodnom odbacivanju u godinama kada je voćka izuzetno rodna, a ne može fiziološki podržati toliku masu plodova. To se obično događa početkom ljeta i naziva se “srpanjsko opadanje plodova”.

Plodovi jabuke također ispuštaju plin zvan etilen koji je hormon sazrijevanja plodova. To je lančani proces u kojem više zrenja proizvodi i više etilena što uzrokuje još više zrenja. Kada proces krene prerano, jabuke prisilno zore i masovno otpadaju sa stabla.

Okolišni stresovi poput vrućeg vjetra, suše, visokih/niskih temperatura i ljetne rezidbe mogu pridonijeti ranom opadanju plodova. Drugi stresovi, poput nedostatka hranjivih tvari, toksičnih soli u tlu i oštećenja uzrokovanih primjenom herbicida, također mogu biti uzroci.

Rano opadanje plodova također može biti simptom zaraze insektima. Pregledajte otpale plodove i drvo te potražite znakove koji bi mogli ukazivati na taj problem.

Što možemo učiniti da spriječimo opadanje?

U godinama obilnog roda, prorjeđivanje plodova može smanjiti konkurenciju i potaknuti drvo da uloži više energije u proizvodnju manjeg broja većih i kvalitetnijih plodova. Obavezno treba voditi računa o prihrani. U sušnim periodima stablo jabuke treba dobro zaliti. U slučaju toplinskog vala i nesnosne insolacije, manja stabla jabuka valja zaštiti i specijalnim mrežama koje će im dati hlad.

Što učiniti s odbačenim plodovima?

Ako ih nećete konzumirati ili s njima hraniti životinje, odbačene plodove jabuke možete zbrinuti kompostiranjem.

Exit mobile version