Prati nas

Vrt

Puna ih je trava

Stablo jabuke prerano odbacuje plodove, zašto se to događa?

Srpanjsko opadanje plodova više je pravilo nego izuzetak kod starih rodnih stabala jabuka. Zašto se to događa i kako spriječiti?

Objavljeno

|

Zašto padaju zelene jabuke sa stabla?
ilustracija: S. Bura/mj

Voćke ponekad odbacuju plodove i prije nego što sazriju. To je najvidljivije kod stabala jabuka, ali i drugo voće može biti pogođeno. Postoji puno razloga zbog kojih drvo prerano odbacuje plodove.

Ponekad je riječ o prirodnom odbacivanju u godinama kada je voćka izuzetno rodna, a ne može fiziološki podržati toliku masu plodova. To se obično događa početkom ljeta i naziva se “srpanjsko opadanje plodova”.

Plodovi jabuke također ispuštaju plin zvan etilen koji je hormon sazrijevanja plodova. To je lančani proces u kojem više zrenja proizvodi i više etilena što uzrokuje još više zrenja. Kada proces krene prerano, jabuke prisilno zore i masovno otpadaju sa stabla.

Oglas

Okolišni stresovi poput vrućeg vjetra, suše, visokih/niskih temperatura i ljetne rezidbe mogu pridonijeti ranom opadanju plodova. Drugi stresovi, poput nedostatka hranjivih tvari, toksičnih soli u tlu i oštećenja uzrokovanih primjenom herbicida, također mogu biti uzroci.

Rano opadanje plodova također može biti simptom zaraze insektima. Pregledajte otpale plodove i drvo te potražite znakove koji bi mogli ukazivati na taj problem.

Što možemo učiniti da spriječimo opadanje?

U godinama obilnog roda, prorjeđivanje plodova može smanjiti konkurenciju i potaknuti drvo da uloži više energije u proizvodnju manjeg broja većih i kvalitetnijih plodova. Obavezno treba voditi računa o prihrani. U sušnim periodima stablo jabuke treba dobro zaliti. U slučaju toplinskog vala i nesnosne insolacije, manja stabla jabuka valja zaštiti i specijalnim mrežama koje će im dati hlad.

Što učiniti s odbačenim plodovima?

Ako ih nećete konzumirati ili s njima hraniti životinje, odbačene plodove jabuke možete zbrinuti kompostiranjem.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.