Prati nas

Povjerljivo

Slaba ponuda

Slavica: ‘Sin se boji braka kad vidi kakve su današnje žene’

Mnogi današnji roditelji izražavaju strah za budućnost svoje djece, i to ne samo zbog visokih cijena stana, auta i svih životnih troškova koje treba namiriti, već ih brine i odnos mladih prema životnim vrijednostima. Tako nam se javila zabrinuta majka koja unaprijed strepi hoće li njezin 25-godišnji sin pronaći dobro odgojenu i vjernu ženu.

Objavljeno

|

Buduća svekrva nije zadovoljna potencijalnim snahama.
ilustracija: S. Bura/mj

Ljubavni parovi sve rjeđe stupaju u brak, a od sklopljenih brakova, u Hrvatskoj se svaki treći raspada. Starije generacije, koje su čvrsto vjerovale i još uvijek žele vjerovati u ovu instituciju, sve to ozbiljno brine. Duboko zabrinuta je i naša čitateljica Slavica koja nam otvoreno piše o svojim strepnjama.

“Imam sina koji je napunio 25 godina. Itekako dobro je shvatio da život i brak nisu bajka. Srce mi se kida kad vidim u kakvom svijetu živimo i koliko je danas teško naći normalnu i dobro odgojenu djevojku koja će prihvatiti obaveze i biti dobra majka i supruga. Smatram da su tome krive njihove majke zbog krivog odgoja”, piše nam gospođa Slavica.

Primjer u široj obitelji

“Današnjim djevojkama ne treba suprug s kojim će stvarati obitelj, već netko tko će financirati njihove ludosti i koga mogu bez pardona ostaviti kad to više ne bude mogao ili želio. Ne govorim to napamet, već sve to vidim i promatram u široj obitelji. Pitam se svaki dan gdje je nestala ljubav kojom su žene iz moje generacije obasipale svoje muževe i djecu”, napisala je.

Oglas

Za kraj je napisala i da se moli da joj Bog sačuva sina i od “današnjih punica”.  No, za sebe kaže da zna da bi svojoj snahi bila najbolja svekrva na svijetu, ako ona bude znala biti dobra supruga i majka. “Za sve se to molim”, riječi su ove zabrinute majke.

Jesu li današnje djevojke drugačije u odnosu na naše majke i bake?

Naravno da su drugačije. Suočavaju s drugačijim okolnostima i izazovima u odnosu na generacije naših majki i baka. Baš kao što su i one bile drugačije u odnosu na generacije prije njih. Promjene se mogu zorno pratiti u “resoru” majčinstva i braka.

Kako piše naša čitateljica, današnje djevojke “ne obasipaju ljubavlju muževe i djecu.” No što to zapravo znači? Nekada su žene bile u potpunoj službi supruga i djece. Nisu se školovale, nisu ulagale u sebe, nisu imale nikakav život osim onog obiteljskog i nisu ga mogle promijeniti jer nisu imale izbor. To je bila sudbina žene. Naše majke već su živjele bitno drugačije od ovog patrijarhalnog kanona, iako još uvijek velikim dijelom u službi djece, supruga i domaćinstva.

Danas pak žene svjesno upravljaju svojim životima. Uz to postoji i veća fleksibilnost u pogledu tradicionalnih rodnih uloga u obitelji. Više znamo i, sukladno tomu, imamo drugačije želje i potrebe. Danas ljubav znači dijeliti poslove, dati drugima da razviju svoje potencijale i realiziraju svoje želje. To se odnosi i na djecu kojima roditelji više ne iscrtavaju puteve, već ih odgajaju na način da uče i da sami preuzmu odgovornost za svoj život i izbore.

Psiholog: Majko, djeca moraju sama učiti!

Je li majka ova umjesto sina odlučila hoće li on stupiti u brak i kakvu si ženu treba tražiti? Njezina je briga razumljiva, ali sin će ipak morati tražiti vlastiti put i ženu koja mu odgovara, jer ne, nisu sve iste. Baš kao ni što svi mladi muškarci nisu isti.

Na to upozoravaju i psiholozi: “Izazovno je othrvati se uvjerenju da znamo što je najbolje za našu djecu, čak i kad su odrasla. Ali djeca, da bi postala uspješni odrasli ljudi, moraju sama učiti.”

“Ako ih naređivački uvjeravate da su ispravna samo vaša uvjerenja, moglo bi im se u odrasloj dobi dogoditi da imaju potrebu slušati prvu sljedeću odraslu osobu koja im naređuje, jer ne nauče spoznavati vlastite misli. I tako može doći do toga da njegova žena upravlja njime”, upozorava psihoterapeut Chris Mills za The Guardian.

Što mislite o strahovima ove majke, je li riječ o pretjeranom fantaziranju o sinovljevoj bezizglednoj budućnosti? Ili je njezin strah utemeljen?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.