Vijesti

Rastu penzije u Hrvatskoj, poznat je iznos

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske misli da ministar financija Marko Primorac nije odveć socijalno osjetljiv kada je riječ o umirovljenicima.

Objavljeno

|

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović ocjenjuje da bi srpanjsko usklađivanje mirovina moglo iznositi 7.11 posto. Visok iznos usklađivanja pokazuje da plaće rastu, iako i dalje nedovoljno s obzirom na inflaciju, a realna vrijednost mirovina je bitno niža.

To povećanje donijet će oko 40 eura više umirovljenicima koji imaju prosječnu neto mirovinu od 580,83 eura, no Petrović je za Hinu upozorila kako 60 posto umirovljenika prima mirovine manje od prosjeka. Osim toga, taj je prosjek zapravo na razini od 534,84 eura, kada se izostave vojne i braniteljske mirovine, pa će tim umirovljenicima povećanje biti manje. 

Nakon što budu poznati svi statistički podaci o plaćama i cijenama, Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) donijet će odluku o usklađivanju mirovina na sjednici iza 20. kolovoza. To znači da će mirovine rasti od 1. srpnja, no razlika tog povećanja bit će isplaćena u rujnu, s mirovinom iz kolovoza.

Iako su vladajući de facto obećali povoljniji model usklađivanja mirovina, Petrović misli da to ministar financija Marko Primorac nije predvidio u ovogodišnjim državnim rashodima. “On ne pokazuje baš preveliku socijalnu osjetljivost prema umirovljenicima, pa se bojimo da u ovoj godini neće biti baš ništa za umirovljenike, osim usklađivanja prema sadašnjem modelu”, istaknula je u razgovoru za Hinu.

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Exit mobile version