Prati nas

Mozaik

Bez magle

Provjerili smo što se uči na Rodnim studijima i oko čega se diže panika

Diplomanti Rodnih studija rade u nizu zanimanja, uključujući socijalni rad i pružanje usluga u zajednici, rade u neprofitnim organizacijama, privatnim kompanijama, umjetničkim i zagovaračkim projektima.

Objavljeno

|

Što se predaje na rodnim studijima? Koji su postojeći kolegiji?
ilustracija: S. Bura/mj

Najava otvaranja Rodnih studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu uzbunila je političku desnicu i biskupe u Hrvatskoj. Strahuju, kažu, od rodne ideologije koje se na taj način pokušava uvesti na Sveučilište i u društvo koje će se rastočiti pred naletom feminizma i LGBTQ+ propagande. Avaj!

Ukratko, Hrvatska kakvu znamo će nestati, poručuju iz Domovinskog pokreta i s Kaptola. “Ujutro mogu biti žena, poslijepodne leptir, navečer muško”, kazao je tajnik Komisije HBK-a Iustitia et pax Vladimir Dugalić. No malo tko govori što su zapravo Rodni studiji koji postoje na brojnim svjetskim sveučilištima. Hoće li nakon njihova uvođenja hrvatski muževi ogreznuti u duginim bojama, a žene poželjeti biti stručne nogometne komentatorice? Kamo sve to vodi?

Kako to objašnjava Sveučilište u Kaliforniji, institucija s 50 godina iskustva u gender znanostima, Rodni studiji su interdisciplinarno polje koje se fokusira na složenu interakciju roda s drugim oznakama identiteta kao što su rasa, etnicitet, seksualnost, nacija i religija.

Oglas

Rod (ženskost i muškost) je tako osnovni oblik društvene organizacije pa njegovo djelovanje često prolazi neprimijećeno. Feministička istraživanja pokazuju da tradicionalne kategorije koje se koriste za društvenu analizu i popratni interpretativni pristupi često učvršćuju rodne hijerarhije i nejednakosti.

Osnovni kolegiji Rodnih studija bave se konceptima roda i tijela, roda i moći, te roda i znanja kroz niz tema kao što su sloboda i pravo, društveni pokreti, muškost, rad i slobodno vrijeme, politika socijalne pravde, intersekcionalnost, kolonijalno i seksualno nasilje te vizualna kultura i građanstvo.

Koja znanja daju Rodni studiji?

Rodni studiji, objašnjava Sveučilište u Kaliforniji, otvaraju nove puteve istraživanja i nude svježe pristupe pitanjima kao što su:

  • Je li rod drugačiji od spola?
  • Je li rodna nejednakost temeljena na biološkim razlikama između muškaraca i žena?
  • Što istraživanja muškosti mogu naučiti feministice?
  • Je li seksualna orijentacija genetska, osobni izbor, oboje ili nijedno od toga?
  • Što znači transrodnost i je li to isto što i interspolnost?
  • Kako se moć koristi i reproducira?
  • Što je intersekcionalnost?
  • Kako popularna kultura utječe na sliku tijela?
  • Koji su mitovi i stvarnosti muškog tijela?
  • Kako se prikazi tijela mijenjaju tijekom vremena?
  • Koju ulogu rod igra u percepcijama kulturne drugosti?
  • Koji su različiti oblici rodno uvjetovanog nasilja?
  • Koju ulogu rod igra u medicini, znanosti i tehnologiji?

Što nakon Rodnih studija?

Diplomanti Rodnih studija rade u nizu zanimanja, uključujući socijalni rad i pružanje usluga u zajednici, rade u neprofitnim organizacijama, privatnim kompanijama, umjetničkim i zagovaračkim projektima.

Rodni studiji česte se upisuju kao dvopredmetni dodiplomski studij uz bilo koji društveni ili humanistički smjer. Tada pružaju čvrste temelje za nastavak diplomskog studija u pravu, medicini, obrazovanju, javnim politikama i javnom zdravstvu, zaključuje Sveučilište u Kaliforniji.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.