Prati nas

Vijesti

Pripazite na frizuru i naočale pri izradi besplatnog ZET-ovog pokaza

Korisnici mogu priložiti i fotografiju na kojoj nose naočale za vid, a jedina iznimka su sunčane naočale, koje nisu prihvatljive jer otežavaju prepoznavanje osobe, odgovaraju iz ZET-a.

Objavljeno

|

Kakva fotografija treba za ZETov pokaz?
ilustracija: S. Bura/mj

Dio zagrebačkih umirovljenika nezadovoljan je prestrogom kontrolama fotografija koje moraju priložiti za izradu besplatnog pokaza za javni prijevoz. Jutarnji list javlja da su ih na šalterima tražili da donesu fotografije bez naočala.

No, u najnovijem slučaju jednoj su umirovljenici odbili za izradu pokaza prihvatiti fotografiju na kojoj je bila s izravnanom kosom jer prirodno ima kovrče te je, na njenu nesreću, s kovrčama stigla i na ZET-ov šalter.

To je, kaže, bilo dovoljno da je zamole da za izradu pokaza donese novu fotografiju, i to usprkos činjenici da takav uvjet uopće ne postoji. Naime, iz ZET-a su poručili da se na prodajnim mjestima uvjetima propisuje da korisnici dostave odgovarajuću fotografiju koja je novijeg datuma te odgovara stvarnom izgledu osobe, ali kako to ne znači da na njoj ne smiju biti s naočalama.

Oglas

“Korisnici mogu priložiti i fotografiju na kojoj nose naočale za vid, a jedina iznimka su sunčane naočale, koje nisu prihvatljive jer otežavaju prepoznavanje osobe”, poručili su iz ZET-a te dodali kako je uvjet da fotografija bude novija jednostavno zato da korisnici ne bi donosili fotografije iz svoje mladosti, koje ne odgovaraju njihovom današnjem izgledu.

Ipak, ovaj slučaj druge po redu čitateljice kojoj su odbili izraditi dokument zbog izgleda kose, pokazuje kako na nekim prodajnim mjestima djelatnici imaju malo prestroge zahtjeve, što građane opravdano iritira.

Dodatno, mnogi od njih šokirani su zbog činjenice da izrada pokaza traje čak tjedan dana, što je ZET pojasnio za N1.

“Budući da se radi o personaliziranoj plastičnoj beskontaktnoj karti s ugrađenim čipom, proces izrade podrazumijeva digitalni unos podataka korisnika, izradu jedinstvenog serijskog broja, apliciranje fotografije te elektroničku pohranu podataka na čip kartice. Navedeni proces iziskuje određeno vrijeme, i u pravilu se pretplatna karta izradi u roku od dva do tri dana. Međutim, u slučaju povećanog broja zahtjeva, kao što je to trenutačno zbog velikog broja sugrađana starijih od 65 godina koji predaju zahtjeve za besplatni prijevoz, izrada se može i odužiti”, kazali su.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.