Prati nas

Vijesti

Baka-servis 2.0

Plaćeni roditeljski dopust za bake i djedove u Švedskoj je postao stvarnost

Ako umirovljeni bake i djedovi uzmu roditeljski dopust, tada će im se naknada računati na temelju visine mirovine. Ako su zaposleni, naknada će im se računati prema plaći.

Objavljeno

|

Odgovor na pitanje o plaćanju baki za čuvanje unučadi ovisi o raznim faktorima kao što su financijska situacija, obiteljski dogovori i opseg čuvanja. Pogledajte različite perspektive majki na tu temu.
ilustracija: S. Bura/mj

Švedska je u ponedjeljak uvela revolucionarni novi zakon koji omogućava bakama i djedovima preuzimanje plaćenog roditeljskog dopusta dok se brinu o unucima. Bakin dopust tako može trajati do tri mjeseca tijekom prve godine djetetovog života.

Ova novina u skrbi za djecu dolazi 50 godina nakon što je Švedska prva u svijetu uvela plaćeni roditeljski dopust za očeve, a ne samo za majke.

Prema novom zakonu, roditelji mogu prenijeti dio svog izdašnog roditeljskog dopusta na bake i djedove. Roditeljski par može prenijeti maksimalno 45 dana na druge, dok samohrani roditelj može prenijeti 90 dana, prema uputama Agencije za socijalno osiguranje, vladine agencije koja upravlja sustavom socijalnog osiguranja.

Oglas

Ova skandinavska zemlja s deset milijuna stanovnika, poznata po razvijenom sustavu socijalne skrbi, kroz generacije je izgradila društvo u kojem su građani zbrinuti od kolijevke sve do groba. Naime, Švedska omogućava 480 dana plaćenog roditeljskog dopusta po djetetu. Od toga se naknada za 390 dana izračunava na temelju pune plaće, dok preostalih 90 dana roditelji dobivaju fiksni iznos od otprilike 16 eura po danu.

Osim toga, roditelji mogu raditi skraćeno radno vrijeme do djetetovog osmog rođendana, dok državni službenici mogu zadržati skraćeno radno vrijeme dok dijete ne navrši 12 godina.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.