Vrt

Pepelnica u cvjetnjaku: Može li joj se stati na kraj?

Gljivična bolest zvana pepelnica pogađa više od 10.000 biljnih vrsta. Mnoge često uzgajane jednogodišnje i višegodišnje cvjetnice, kao i ukrasne trave, mogu biti zaražene pepelnicom. Bolest uzrokuje cijela skupina gljivica koje napadaju ruže, cinije, floks ili plamenac, astere, matičnjak, božur i mnoge druge vrste.

Objavljeno

|

Zaražene biljke mogu izgledati kao da su posute dječjim puderom ili prekrivene paučinom. Na listovima, stabljikama i pupoljcima pojavljuju se bijele do sive, praškaste mrlje ili površine nalik filcu. Kod nekih biljaka listovi mogu postati ljubičasti do crveni oko mjesta zaraze.

Ako su zaraženi mladi listovi, mogu se izobličiti ili uviti dok rastu. Teško zaraženi listovi mogu požutjeti i otpasti. Sitne, okrugle, narančaste do crne kuglice mogu se formirati unutar bijelih mrlja na listovima, često na kraju vegetacijske sezone. Posebno su teške infekcije biljaka koje rastu u sjenovitim područjima sa slabom cirkulacijom zraka.

Kako se širi pepelnica?

Pepelnicu uzrokuje gljivice iz porodice Erysiphaceae. Vjetar lako prenosi spore na susjedne biljke no može ih nositi i stotinama kilometara do novih biljaka domaćina. Jednom kada padne na list, brzo će proklijati i započeti novu infekciju. Za razliku od drugih gljivica koje uzrokuju pjegavost listova, gljivice pepelnice ne trebaju kapljice vode na listu da bi inficirale biljku. Traže tek vlagu u zraku, a neke mogu klijati i pri niskim koncentracijama vlage u zraku.

Nakon infekcije, dio lista koji je prorasla gljivica poprima bijelu boju. Riječ je o mikroskopskim specijaliziranim strukturama koje prodiru u biljno tkivo kako bi apsorbirale hranjive tvari. Spore se proizvode u dugim lancima koji rastu u vertikalnom stupcu okomito na površinu lista. Te spore se otkidaju i, kao što smo rekli, širi ih vjetar.

Gljivice pepelnice uspijevaju u uvjetima s hladnim, vlažnim noćima koje potiču proizvodnju spora i toplim (21-27°C), suhim danima koji omogućuju širenje spora.

Kako prezimljuje pepelnica?

Gljivice pepelnice preživljavaju zimu na nekoliko načina. Neke gljivice inficiraju pupoljke drvenastih biljaka. Također mogu stvoriti tamne, okrugle, tvrde strukture za mirovanje poznate kao kleistotecij. Ove strukture štite spore tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta. S druge strane, neke gljivice pepelnice preživjet će i na listovima koji ostaju zeleni tijekom zime. Posebno se to odnosi na biljke u staklenicima.

Begonija teško inficirana pepelnicom (Scot Nelson/Wikimedia)

Kako kontrolirati pepelnicu u cvjetnjaku?

Ako infekcija pepelnicom ne umanjuje rast i cvjetanje biljke, primjena fungicida nije nužna. Ali vrtlarima je dosta teško gledati nagrđene biljke bez da pokušaju nešto učini. Gdje započeti?

Planiranje i sadnja. Za početak, valjalo bi zamijeniti osjetljive biljke sortama koje su otporne na pepelnicu. Možda čak razmisliti i o nekoj drugoj otpornijoj vrsti jednake krajobrazne vrijednosti. Kod sadnje bi trebalo voditi računa o cirkulaciji zraka, a to znači ostaviti dovoljno prostora između pojedinih biljaka. Uz to, cirkulaciju poboljšava i orezivanje. Malčiranje organskim materijalima, savjetuju agronomi, također pomažu suzbijanju i prevenciji pepelnice.

S dušikom oprezno. Posebno je važno pravilno prihranjivati biljke. Primjenjujte gnojivo prema rezultatima analize tla ili prema potrebama određene biljne vrste. Nemojte koristiti previše dušika (N) jer to može uzrokovati pretjerani rast novih mladih, zelenih izbojaka koje pepelnica lako inficira.

Tikvica inficirana pepelnicom (foto: Dmitry Brant/Wikimedia)

Fungicide koristite ako baš morate. Fungicide treba koristiti samo za zaštitu biljaka visoke vrijednosti koje se ne mogu lako zamijeniti, a već su pokazale da ih pepelnica lako inficira. Ono što treba znati je da se ova sredstva trebaju primijeniti na zdravo zeleno tkivo rano u sezoni rasta prije nego što infekcija uopće počne.

Pregledajte biljke koje su sklone pepelnici jednom tjedno. Kada primijetite prvu pjegu na listu, otkinite zaražene listove i počnite s prskanjem fungicidom kako biste zaštitili zdrava tkiva. Ponovljene aplikacije često su potrebne tijekom vegetacijske sezone i trebaju se primjenjivati prema uputama na deklaraciji sredstva.

Treba znati i da fungicidi neće izliječiti ili ukloniti postojeće infekcije pepelnicom. Kada većina listova ima pjege, prekasno je za tretiranje. Fungicidi su učinkoviti samo ako se pravilno primjenjuju. Preporučuju se fungicidi niskog utjecaja poput sumpora, kalijevog bikarbonata i hortikulturnih ulja. Više o alternativnim načinima suzbijanja pepelnice pročitajte na ovoj poveznici.

Exit mobile version