Prati nas

Vijesti

Obiteljska mirovina

Obiteljsku mirovinu možete izgubiti pod ovim uvjetima

U nekim slučajevima obiteljska mirovina nije trajno pravo i može se izgubiti. HZMO je precizno naveo scenarije kada udovice i udovci gube pravo na obiteljsku mirovinu.

Objavljeno

|

Kako riješiti sukob oko nelegalizirane kuće i grobnice između udovice i roditelja preminulog supruga? Kako se nositi s obiteljskim konfliktima nakon gubitka voljene osobe? Kako se zaštititi od pravnih problema u slučaju nasljeđivanja nekretnine?
ilustracija: S. Bura/mj

“Mogu li izgubiti pravo na obiteljsku mirovinu?” S tim nam se pitanjem jutros javila čitateljica koja je za sebe kratko napisala tek da ima 65 godina te da je udovica. Ova materija regulirana je prilično precizno te je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) taksativno naveo kada udovice i udovci mogu steći pravo na obiteljsku mirovinu, ali i kada ga mogu izgubiti.

Tako se navodi da udovice, udovci, izvanbračni drugovi, životni partneri i neformalni životni partneri imaju pravo na obiteljsku mirovinu ako su do smrti bračnog druga nakon kojeg im pravo pripada navršili 50 godina života.

Na obiteljsku mirovinu imaju pravo i ako su mlađi od 50 godina, ali samo ako je do smrti bračnog druga nastupio potpuni gubitak radne sposobnosti ili je potpuni gubitak radne sposobnosti nastao u roku od jedne godine nakon smrti bračnog druga.

Oglas

Pravo na obiteljsku mirovinu stječu i ako je nakon smrti bračnog druga ostalo jedno ili više djece koja imaju pravo na obiteljsku mirovinu, a oni obavljaju roditeljsku dužnost prema toj djeci. Ako tijekom trajanja prava po toj osnovi nastupi potpuni gubitak radne sposobnosti, zadržavaju pravo na obiteljsku mirovinu dok postoji takva nesposobnost.

U slučaju da su do smrti bračnog druga imali 45 i više godina, ali manje od 50, pravo na obiteljsku mirovinu imaju kad navrše 50 godina života. Ako su tijekom trajanja prava na obiteljsku mirovinu navršili 50 godina života, zadržavaju pravo trajno, a ako pravo prestane prije navršene 50. godine života, ali nakon navršene 45. godine života, pravo na obiteljsku mirovinu mogu ponovno ostvariti kada navrše 50 godina života.

Udovica stječe pravo na obiteljsku mirovinu i kada je dijete osiguranika rođeno nakon njegove smrti. Izvanbračni drug ima pravo na obiteljsku mirovinu ako je izvanbračna zajednica postojala najranije na dan 28. ožujka 2008. ili kasnije, a trajala je najmanje tri godine. Status izvanbračne zajednice utvrđuje se u izvanparničnome sudskom postupku. Zanimljivo, i razvedeni bračni drug ima pravo na obiteljsku mirovinu ako mu je sudskom odlukom dosuđeno pravo na uzdržavanje.

Članovi obitelji formalnog i neformalnog životnog partnera imaju pravo na obiteljsku mirovinu ako je formalno ili neformalno životno partnerstvo postojalo na dan 5. kolovoza 2014. ili kasnije i pod uvjetom da je trajalo najmanje tri godine. Status neformalnog životnog partnerstva utvrđuje se u izvanparničnome sudskom postupku.

Kada se gubi obiteljska mirovina?

Pravo na obiteljsku mirovinu udovica, odnosno udovac mlađi od 50 godina, gubi sklapanjem braka, odnosno izvanbračne zajednice ili životnog partnerstva/neformalnog životnog partnerstva, osim ako to pravo nije ostvareno zbog potpunog gubitka radne sposobnosti.

Stupanjem u brak pravo ne gube ni djeca koja se nalaze na redovitom školovanju te djeca sa statusom osobe s invaliditetom s preostalom radnom sposobnosti.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.