Prati nas

Vrt

Čitajte deklaracije

Nisu svi pužomori isti, neki su dopušteni i u ekološkoj proizvodnji

Zbog velike potražnje, mnogi su vrtlari bili prisiljeni naručivati ova sredstva iz susjednih država kako bi zaštitili svoje usjeve i ukrasno bilje. Međutim, pužomori nisu bezazleni.

Objavljeno

|

ilustracija: S. Bura/dl

Limacidi, koje još popularno zovemo i pužomori, kemijska su sredstva za suzbijanje puževa i puževa golaća u poljoprivredi. Ove godine, svjedočili smo, zbog velike najezde, dogodila se nestašica pužomora na hrvatskom tržištu pa su mnogi vrtlari posegnuli za narudžbama iz susjednih država.

Posve je razumljivo da vrtlari žele zaštiti svoje usjeve i ukrasno bilje, no pužomori nisu bezazlena sredstva koje će ubiti samo puževe golaće, a potom nestati iz okoliša kao da nisu nikada postojala. Osim što ubijaju štetne golaće, pužomori redom truju i sve ostale korisne vrste puževa.

Osim toga, kada se puž najede pužomora, od njega će uginuti, No što ako jež ili ptica pojedu puža koji se upravo najeo pužomora? Dakako, ako se radi o najkorištenijem pužomoru, i oni će se otrovati, jednako kao i kućni ljubimci koji naiđu na njega. Veterinarske ordinacije početkom sezone primjene pužomora pune su otrovanih pasa i mačaka, a o opasnosti za djecu da i ne govorimo.

Oglas

Trovanje limacidima ili pužomorima može izazvati simptome poput povraćanja, drhtavice, konvulzija pa čak i smrti u teškim slučajevima. Kontakt s pužomorima može izazvati iritaciju kože i alergijske reakcije kod osjetljivih osoba. Sporo se razgrađuju u prirodi, što znači da mogu dugo ostati u tlu i vodama, zagađujući okoliš, ubijajući korisne vrste i narušavajući prirodnu ravnotežu ekosustava.

Zato je važno znati koji limacid ili pužomor upotrebljavamo, a prije no što ga kupimo valja provjeriti aktivnu tvar koja je navedena u deklaraciji proizvoda. Najčešći aktivni sastojci limacida su metaldehid (metaledehyde) i željezni fosfat (željezo(III) fosfat dihidrat). Prvi je izuzetno otrovan, dok je drugi otrovan za manji broj vrsta, ali dopušten u ekološkoj poljoprivredi i nema propisanu karencu. U nastavku donosimo pregled tri najčešće aktivne tvari u sredstvima za suzbijanje puževa.

Željezni fosfat

Željezni fosfat je otrov za želudac koji oštećuje probavni sustav puževa. Dobra vijest je da ne predstavlja problem kada se koristi oko djece i kućnih ljubimaca. Puževi prestaju jesti nekoliko dana nakon što pojedu željezni fosfat i unutar sedam dana ugibaju. Željezni fosfat je učinkovit dva tjedna, čak i ako postane vlažan.

EDTA željezo natrijeva sol (NaFeEDTA)

Manje toksičan spoj sličan željeznom fosfatu. Djeluje brže, ubijajući puževe u samo nekoliko dana.

Metaldehid

Metaldehid je iznimno atraktivan zbog svoje velike toksičnosti za puževe. Kada puževi pojedu metaldehid, brzo dehidriraju i umiru. Metaldehid je učinkovitiji tijekom toplog, suhog vremena.

Nažalost, vrlo je otrovan i za pse, mačke, ježeve, ptice i druge životinje. Zbog svega bi trebalo izbjegavati korištenje proizvoda koji sadrže mataldehid, pogotovo tamo gdje kućni ljubimci mogu ući u vrt, a sam proizvod bi valjalo držati na mjestu gdje do njega ne mogu doći djeca. (r)

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.