Prati nas

Vrt

Toplinski val

Nevolje s malinama: Bijeli dijelovi ploda zabrinjavaju vrtlare

Vrtlari se ove godine suočavaju s velikim problemima s dozrijevanjem malina. Plodovi ostaju blijedi ili bijeli. O čemu se radi?

Objavljeno

|

Fiziološki poremećaj sazrijevanja malina uzrokovan sunčevim opeklinama i visokim temperaturama
ilustracija: S. Bura

Brojni se vrtlari žale kako, nakon nekoliko rodnih i dobrih godina, ove godine imaju problema s dozrijevanjem malina. Naime, dijelovi ploda su blijedi ili bijeli i nikako da dosegnu karakterističnu boju zrele maline.

Plod maline sastoji se od preko 50 koštunica. Kada te pojedinačne koštunice ostaju bijele, najvjerojatnije su ožegnute suncem. Osim prejakog sunca, i vrućine mogu izazvati ovaj fiziološki poremećaj, budući da se javlja i na malinama koje zore u hladu, ali za vrijeme ekstremnih toplinskih valova, od kojih jedan upravo sada traje.

Zalijevanje nasada malina na tjednoj bazi (u vrućem, suhom vremenu) može donekle smanjiti pojavu bijelih dijelova ploda. Ovakve maline nisu vizualno atraktivne, ali su jestive. Međutim, bobice sa smeđim dijelovima treba ubrati i baciti.

Oglas

Osim toga, ekstremna ili dugotrajna vrućina tijekom razvoja i sazrijevanja plodova može uzrokovati da bobice postanu mrvičaste, suhe i manje ukusne. Ovakva oštećenja ploda vrlo je teško izbjeći u trenutnim vremenskim uvjetima.

Poduzetniji vrtlari posežu za sjenilima kojima pokrivaju redove malina kako bi pokušali sniziti temperaturu krošnje, no rezultati su dvojbeni. Kada minu vrućine, biljke bi trebale nastaviti davati zdrave i sočne plodove.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.