Prati nas

Povjerljivo

Rat majki

Mira: ‘Dosta mi je ocrnjivanja svekrva, moj sin ima punicu iz pakla’

Naša čitateljica Mira smatra da su stereotipi o svekrvama sve samo ne istina. Na vlastitoj obiteljskoj situaciji pokazuje da punice nisu ništa bolje. Dapače, mogu biti i gore.

Objavljeno

|

Mira misli da su svekrve nepravedno ocrnjene te da su manipulativne punice pravi problem..
ilustracija: S. Bura

Od narodne predaje do svakodnevnog života, svekrve su uglavnom prikazivane kao negativke. No naša čitateljica Mira iz okolice Gračaca kaže da je to daleko od prave istine. Za sebe piše da je očajna ali odlučna progovoriti o nepravdi i dvoličnosti s kojom se svakodnevno suočava. “Mislim da nisam u tome jedina, samo druge majke sinova u sličnim situacijama šute”, objašnjava..

Dosta joj je, navodi, toga da se svekrve stalno optužuju i ocrnjuju, dok su punice te koje zapravo podmuklo rade iza leđa svoji zetovima pa i kćerima. “Većina punica se ulizuje zetovima kako bi ih okrenule protiv roditelja, a ako im to ne uspije, onda se okome na same zetove”, misli naša razočarana čitateljica.

“Očajna sam zbog onoga što se dogodilo mom sinu”, priznaje. Sin joj je, objašnjava, vrijedan muškarac koji je fakultet završio u roku, zaposlio se, skućio se vrlo brzo. “Njegova žena je druga priča. Nije studirala, samo je čekala da moj sin završi fakultet da se može dobro udati. Dok je on davao ispite u Zagrebu, ona se provodila. Nije radila ništa, a ni danas nema stalan posao. Sva je na svoju mamu”, nastavlja se žaliti svekrva Mira.

Oglas

Situacija je, dodaje, izmakla kontroli kada se je mladi par posvađao zbog velikih razlika u odgoju i vrijednostima kojima teže. “To je bila ozbiljna svađa i moj sin je napustio kuću na mjesec dana. Spakirao je kofer i otišao, a za to vrijeme njegova žena je divljala. Svašta nam je govorila. Čak mi je rekla da moj sin nije dostojan nje i njene ljubavi.”

Punica izvan kontrole

Nadalje, kaže naša čitateljica, u tom periodu, snahina majka potpuno je izgubila kontrolu i počela je ocrnjivati zeta gdje god je stigla. “Rekla mi je u oči da se takvih ispljuvaka kao što je moj sin može naći na svakom ćošku. Žao mi je što joj na to nisam ništa rekla. Nije prestala ludovati i stalno je vrištala da je moj sin zauvijek osramotio njenu kćer kada ju je ostavio. A moj sin je osramotio sebe kad je dopustio da ga ta obitelj uvuče u svoju mrežu”, prisjeća se Mira, duboko povrijeđena “prijinim” riječima koje nikada neće zaboraviti.

Iako su se sin i snaha na kraju pomirili, svekrva priznaje da ju izjeda to što njen sin nije postavio oštre granice prema svojoj punici, iako točno zna što se i kako se događalo. “Ona nema što tražiti u njegovoj kući nakon što je rekla to što je rekla. Očekivala sam da će je izbaciti na cestu kad mu prvom prilikom pokuca na vrata. Ali on i dalje joj dopušta da snahina majka dolazi u njihov dom i ponaša se kao da se ništa nije dogodilo. Ja to ne mogu zaboraviti i izbjegavam svaki kontakt s tom ženom. Kad je sretnem na cesti, ne pozdravljam je. Među nama je gotovo za vijeke vjekova”, priznaje Mira.

Dodaje da neki možda misle da je preosjetljiva ili da bi trebala preći preko svega, ali ona jednostavno ne može to. “Ugrizla me je za srce. Svaki put kada se sjetim njezinih riječi i laži koje je širila o mom sinu, srce mi se slama. Moj sin je dobar čovjek, vrijedan i pošten, i zaslužuje poštovanje. Umjesto toga, njegova punica ga je pokušala uništiti, samo da bi zaštitila reputaciju svoje kćeri.”

“Moramo zaštiti sinove”

“Zar nije svjestan koliko su ta majka i kći zle osobe? Zar ne vidi da ga njegova supruga i punica iskorištavaju?” pita se očajna svekrva, dodajući da misli da njen sin zaslužuje bolju suprugu, nekoga tko će ga cijeniti i voljeti, a ne koristiti kao sredstvo za preživljavanje.

“Iako se bacaju drvlje i kamenje na svekrve, punice su te koje su podmukle, koje s kćerima rade iza leđa i pokušavaju manipulirati situacijom u svoju korist”, kaže Mira i zaključuje da više ne može trpjeti nepravdu i iskorištavanje njenoga sina. Nada se da će njeno pismo otvoriti oči drugim svekrvama koje se možda nalaze u sličnoj situaciji.

“Moramo se zauzeti za sebe i svoje sinove, jer nitko drugi to neće učiniti umjesto nas”, poručuje ova očajna svekrva iz Like uz nadu da će njena priča pomoći i drugim svekrvama koje se osjećaju iznevjereno i iskorišteno. A vi, jeste li svekrva ili punica? Kako gledate na ovu situaciju i što biste poručili Miri? Povjerite nam se.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.