Prati nas

Vijesti

Domovinski pokret

Majke dobivaju pravo na raniju mirovinu, najavio je ministar Šipić

Veće potpore i veća prava za roditelje, okosnica su programa koji je Domovinski pokret osmislio za revitalizaciju hrvatskog stanovništva.

Objavljeno

|

Novi ministar demografije reformirat će majčinski dodatak.
Ivan Šipić (scr: Youtube)

U intervjuu Hrvatskom katoličkom radiju ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić (DP) istaknuo je da je demografija nadstranački problem koji treba zajednički rješavati. U nizu mjera koje je najavio, jedna se izravno tiče mirovinske politike.

“Među ostalim, predložit ćemo i paket mjera za obitelji s više djece jer se bez novorođenih neće moći oporaviti dijelovi zemlje poput Like, Slavonije ili zaleđa Dalmacije, a za njih bi trebalo osigurati i porezno rasterećenje”, tvrdi ministar.

Vezano za proračun za 2025., Šipić najavljuje da bi novčane potpore za svako rođeno dijete trebale iznositi 600 eura. Ministar bi povećao i očinski dopust, s 20 na 30 dana, te ujednačio rodiljske naknade da budu jednake i za zaposlene i samozaposlene majke.

Oglas

Ženama koje su rađale priznat će se mirovinski staž od jedne godine za svako rođeno dijete, a primjereno tome bi se smanjila i dob za njihov odlazak u mirovinu, najavio je šef novoosnovanog ministarstva. Tako bi, primjerice, žene koje su rodile troje djece mogla čak tri godine ranije ostvariti pravona umirovljenje.

Podsjetimo, trenutno samo majke koje su umirovljene nakon 1. siječnja 2019. godine imaju pravo na takozvani majčinski dodatak od šest mjeseci staža. No taj im dodatak ne omogućuje ranije umirovljenje, budući da se on dodaje u staž u trenutku konzumacije prava na mirovinu pa tek u simboličnom iznosu utječe na visinu mirovine.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.