Prati nas

Vijesti

Željko Šemper

Koliko su mirovine propale od ulaska Hrvatske u Europsku uniju?

Analitičar mirovinskog sustava poziva premijera Andreja Plenkovića (HDZ) na hitnu akciju, jer mirovine se mogu povećati isključivo odlukom Vlade RH.

Objavljeno

|

Zašto umirovljenici skupljaju boce?
ilustracija: S. Bura/mj

Kakav je status hrvatskih mirovina nakon 11 godina članstva u Europskoj uniji? Analitičar mirovinskog sustava, Željko Šemper, iznio je zabrinjavajuće podatke o kretanju mirovina u tom razdoblju.

“Facebook mi je ponudio uspomenu na tu ljetnu noć na Trgu bana Jelačića, gdje sam bio kao saborski zastupnik. U povodu te 11. obljetnice, jučer se premijer Plenković pohvalio da se podigla kvaliteta života, rasle su plaće, mirovine i BDP te su osnaženi hrvatsko gospodarstvo i institucije”, objavio je uvodno Šemper i dodao: “Pa da vidimo taj rast mirovina u 11 godina članstva u EU i kakva je kvaliteta života umirovljenika.”

Prema “Statističkim informacijama” Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) udio mirovina u plaći 2013. bio je 44,57 posto, dok je 2023. godine taj udio pao na 41,25 posto. Udio rashoda mirovina u BDP-u također je zabilježio pad: s 10,73 posto u 2013. na 9,50 posto u 2023. godini. Ovi pokazatelji, prema Šemperu, jasno ukazuju na pogoršanje statusa mirovina unatoč rastu plaća i BDP-a.

Oglas

“Mirovine su rasle zakonskim usklađivanjem, ali značajno manje od plaća i BDP-a. Poštovani premijeru, nije li Vam ovo dovoljan signal da mirovine treba stvarno i odmah povećati (AVM), ali odlukom Vaše Vlade?” upitao je Šemper.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.