Prati nas

Mozaik

Udovištvo

Kako izroniti iz tuge, pronaći sebe i svoj život nakon smrti partnera

Gubitak voljene osobe, posebno partnera, može biti jedan od najtežih trenutaka u životu. Žene su često više emocionalno investirane u odnose nego muškarci pa je razumljivo da nas gubitak partnera duboko pogađa, piše Donna Marie Todd, stručnjakinja za oporavak od tuge, za portal Sixtyandme.

Objavljeno

|

Kako su istraživanja pokazala da se stariji ljudi suočavaju s tugom nakon smrti supružnika? Zašto neki udovci i udovice doživljavaju olakšanje nakon smrti partnera? Koji faktore utječu na trajanje tuge i depresije kod preživjelih supružnika nakon gubitka partnera?
ilustracija: S. Bura/mj

Mnogi od nas osjećaju se gotovo progonjeno uspomenama na naše partnere koji više nisu s nama. Te uspomene, obično sretne, najviše nas pogađaju.

Nedavno je bio rođendan mog pokojnog supruga. Dok sam bila u trgovini, našla sam se u prolazu s tortama: čokoladne, limunove, obične bijele… Zatim sam se uputila u prolaz gdje drže sok od limete, zaslađeno kondenzirano mlijeko i kore za pite.

Zašto? Zato što moj suprug nije volio rođendanske torte; za rođendan je tražio pitu od limete s domaćim šlagom. Zbog toga sam kupila sve sastojke, napravila pitu, ukrasila je šlagom, stavila prskalice na vrh umjesto svijeća (jer je obožavao vatromet) i plakala nad svakim komadićem.

Oglas

Jedna uspomena vodi k drugoj. I prije nego što se snađete, on je sve o čemu možete misliti. Bez obzira koliko je vremena prošlo, uspomene su i dalje tu, sabotiraju vašu sreću i samopouzdanje. Misli o njemu prodiru u svaki kutak vaše svijesti i čini se da je on sve o čemu ćete ikada misliti. Dobro došli u svijet tuge.

Tuga nas guši

Nakon prvih nekoliko tjedana ili mjeseci tuge zbog gubitka partnera, stvari postaju zanimljive. Naravno da tugujemo za njima, voljeli smo ih duboko i gubitak boli! No, nakon nekoliko mjeseci, procesuirali smo taj gubitak. Sadašnja bol često nije zbog njih, već zbog onoga što smo izgubili s njihovim odlaskom.

Kada smo u vezi, u naš živčani sustav ugrađujemo rutine, nade i snove. Kao pauk koji plete svilenu mrežu, pletemo jedan san za drugim i bacamo uže za spašavanje oko rutine koja nam daje nadu da će se puno naših snova ostvariti s našim muškarcem. Sada kada ga nema, ono što vam zapravo nedostaje su vaši snovi. Gubitak muškarca je bolan, ali gubitak snova koji su bili povezani s njim i tom vezom je devastirajući.

Osvijestite što ste izgubili, napravite popis

Popisi si korisni. Koristimo ih u trgovini kako ne bismo kupili maslac i zaboravili kruh. Popis razrušenih snova su također korisni. Pomažu očistiti mentalni ormar i razjasniti što se događa s našim emocionalnim bićem.

U podsvijesti postoji traka koja vrti nade i snove 24 sata dnevno. Zvuči ovako: “Zaslužila sam to putovanje na more… trebali smo nabaviti ulaznice za koncertnu sezonu… pitam se je li onaj novi restoran u koji me obećao odvesti dobar…”

Dakle, kada čujete tu traku kako svira, uzmite olovku i papir i zapišite što kaže. Uzmite novu olovku jer, otkrit ćete, ima tu puno toga za zapisati.

Napravite plan

Nakon što napravite taj popis, napravite nekoliko dubokih udaha kako biste se oslobodili stresa povezanog s ovom aktivnošću. Izdahnite kroz skupljene usne jer je to dobro za srce i krvni tlak.

Sada pogledajte popis i odaberite jednu stvar koju možete ostvariti sami i napravite plan kako to učiniti! Na primjer, možda imate prijateljicu koja bi također htjela na more pa možete dijeliti apartman.

Preuzmite kontrolu nad vlastitim snovima

Ne moraju svi ti snovi ostati razrušeni! Možete si priuštiti te stvari. Nije tako teško. Već imate listu! Preuzimanje kontrole nad vlastitom srećom, pružajući si stvari koje želite i trebate, je vrlo moćna stvar.

Kada se dobro brinete o sebi, darujete si posebne “darove” s vremena na vrijeme i tretirate se kao kraljicu, život ponovno postaje zabavan. Ne trebate njega da to učinite. Samo trebate listu i plan. I možda prijateljicu koja voli avanture.

A vi? Kako ste vi izašli iz tuge nakon smrti partnera ili partnerice? Povjerite nam se i podijelite svoje iskustvo s drugima koji su u sličnoj situaciji? Što vam je najviše pomoglo, a što vam je najteže padalo?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.