Prati nas

Povjerljivo

Opekla se

‘Imam 70 godina i ostavljam muža, trebala sam pobjeći dok sam bila lijepa i mlada’

Na stranicama za razmjenu iskustava Quora naišli smo na pitanje žene koja želi čuti tuđe mišljenje o tome je li sa 65 godina prekasno i je li uopće moralno razvesti se. Uslijedio je odgovor 70-godišnje žene koja je tek sada ‘prelomila’, odlazi od muža i ne kaje se. Kad pročitate njezinu ispovijest, razumjet ćete je.

Objavljeno

|

Kako izaći iz lošeg braka u 65. godini? Strah od napuštanja starijeg partnera može biti prevelik, ali ostanak može ugroziti vaše zdravlje i sreću. Je li prekasno?
ilustracija: S. Bura/mj

“Kako izaći iz lošeg braka sada kad imam 65, a on 74 godine? Osjećam se grozno, kao da bih svojim odlaskom napustila starca kojem će, kako stari, sve više trebati pomoć. Ponekad mislim da ću nakon njegove smrti napokon biti slobodna, ali ako ostanem s njim i ovako me bude izjedao, vrlo je vjerojatno da ću umrijeti prije njega. Je li prekasno za mene?” pitanje je postavljeno na Quori, platformi za dijeljenje iskustava i znanja.

Na to pitanje joj je odgovorila žena koja je izvrsno opisala što znači loš brak i kakve posljedice trzavice ostavljaju na cijelu obitelj.

“I ja sam bila u jako lošem braku. Imala sam samo 20 godina kad smo se vjenčali. Sada sam napunila sedamdesetu. Suprug me cijeli život varao, a na našu svadbenu noć pred jutro je nestao s drugom ženom i nisam ga čula ni vidjela nekoliko dana. Kasnije sam ga ponovo uhvatila s tom ženom”, svjedoči ova sudionica rasprave.

Oglas

Ostala i trpjela

“Bila sam mlada i glupa. Mislila sam, ako odem, to znači da sam neuspješna, da ne znam spasiti ni vlastiti brak. Zato sam ostala. Ne možete ni zamisliti što sam trpjela i sam sve preživjela. Ne znam odakle ni početi. Njegove ljubavnice prijetile su mi čak i oružjem, jedna mi je došla s mačetom. Uglavnom, dolazile su u našu kuću i prijetile mi da će me ubiti ako ne odem”, otkrila je u odgovoru.

“Stalno me vrijeđao i bio je nasilan kako prema meni, tako i prema našem sinu, i fizički i verbalno. Moj sin, koji sada ima 45 godina, nema ni trunčice samopouzdanja, upravo zbog života u obitelji gdje je bilo nasilja”, objašnjava nadalje.

Potom otkriva da je sada još i bolestan. “Moj suprug se razbolio od kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) prije otprilike 25 godina. Tako je bolestan da gotovo ništa više ne može sam. Uglavnom je vezan za krevet. Mrzim sebe zbog svega što se dogodilo i zbog toga što sam sve to dopustila. Krivim se što nisam otišla kad sam bila mlada i lijepa”, ne krije nesretna supruga.

Odlazak glavom bez obzira

“Ne želim ga više njegovati. Ovisan je o meni, a toliko je gorčine u mom srcu. Grozno je i pomisliti i na to da želim da umre, jer bih mogla umrijeti prije njega. Protratila sam život s ovim bezobzirnim čovjekom i sada sam odlučila otići. Ostatak svog života želim provesti sretna i negdje drugdje. Sin i ja istražujemo opcije da preselimo u neko manje mjesto gdje je život jeftiniji i gdje bi nam bilo bolje”, napisala je.

Za kraj nas je ova sedamdesetogodišnja žena još jednom rastužila riječima: “Imam dogovoreno kod psihijatra jer svaki dan plačem i na rubu sam teže depresije, kao i veći dio svog života. Ne činite si to, bježite.”

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.