Prati nas

Vijesti

Marija Selak Raspudić

Godine studiranja kao radni staž: Zakon ide u saborsku proceduru

Na taj bi se način ispravila nepravda kod umirovljenja, budući da visokoobrazovane osobe kasnije počinju raditi, a u staž im se ni ne priznaje rad za vrijeme studiranja.

Objavljeno

|

Kako možete pripremiti sebe za umirovljenje osim financijskog planiranja? Kako stvoriti nove rutine koje će vam pomoći prilagoditi se životu nakon umirovljenja? Kako održati zdrav odnos s partnerom tijekom umirovljenja i kako se nositi s mogućim izazovima?
ilustracija: S. Bura/mj

Nezavisna saborska zastupnica Marija Selak Raspudić objavila je da u saborsku proceduru šalje izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju. Prema njenom prijedlogu, visokoobrazovanim osobama bi se na kraju radnog vijeka u radni staž dodale i godine studiranja jer kasnije ulaze na tržište rada i kasnije zasnivaju stalni radni odnos.

“Osobe koje studiraju i koje su od velikog interesa za državu, s obzirom da su motor njezinog društva i inicijator inovacija i pozitivnih promjena, sigurno ne smiju biti na kraju radnog vijeka diskriminirane zato što su studirale”, poručila je Selak Raspudić.

Ova tema već duže vrijeme polarizira javnost, a do sada su slično podržali Sindikat umirovljenika Hrvatske te koalicija Umirovljenici Zajedno. Ideju je podržao i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu. Nije riječ o egzotičnoj novini. Dapače, u brojnim državama postoje razrađeni i funkcionalni modeli kompenziranja kasnijeg zapošljavanja zbog visokog i višeg obrazovanja.

Oglas

Tako u Njemačkoj osiguranici koji se kvalificiraju za mirovinu s minimalno 35 godina staža imaju pravo u njega dodati i godine studiranja. U Belgiji je moguće dokupiti staž za godine studiranja te najviše dvije godine za stjecanje doktorata. I u Italiji postoji mogućnost dokupa staža visokoobrazovanima, baš kao i u Austriji. Poljska bez dokupa uračunava redovno studiranje u godine staža.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.