Načelo rotacije usjeva ili plodoreda predstavlja uzgajanje određenih skupina povrća na drugim dijelovima povrtnjaka svake godine. Na taj način velikim dijelom možemo kontrolirati štetnike i bolesti, a jedan od benefita je i bolje iskorištavanje hranjiva iz tla.
Najvećim dijelom, plodored se koristi u vrtovima za uzgoj jednogodišnjeg povrća. Višegodišnje povrće (kao što su rabarbara i šparoga) ne uklapa se u plodored.
Određeni jednogodišnji usjevi kao što su tikvenjače (tikvice, bundeve, tikve, krastavci, lubenice, dinje), salate (endivija, zelena salata i cikorija) i kukuruz šećerac mogu se uzgajati gdje god je prikladno, izvan plodoreda, no pri tome treba izbjegavati prečesto uzgajanje na istom mjestu.
tekst se nastavlja ispod oglasa
Plodored morate planirati prije početka vegetacijske sezone. Označite plohe u vrtu kako biste znali gdje posaditi svaki usjev. U ovom prilogu predstavit ćemo trogodišnji i četverogodišnji plodored. Ovisno o tomu, vrt trebate podijeliti na tri ili četiri plohe. No prije toga, objasnimo zašto bi svaki ozbiljniji vrtlar trebao poštivati plodored.
Dobrobiti plodoreda ili rotacije usjeva
Plodnost tla: Različiti usjevi imaju različite zahtjeve za hranjivim tvarima. Promjenom usjeva svake godine smanjuje se mogućnost razvoja specifičnih nedostataka tla jer se ravnoteža hranjivih tvari iscrpljenih iz tla plodoredom ponovno uspostavlja.
Suzbijanje korova: Neki usjevi, poput krumpira i tikvi, s gustim lišćem ili velikim listovima, suzbijaju korov. Time se olakšava kontrola korova kada na tu vrtnu plohu dođe i idući usjev.
Suzbijanje štetnika i bolesti: Štetnici i bolesti tla obično napadaju specifične biljne obitelji iznova i iznova. Rotiranjem usjeva na plodorednim plohama uzročnici bolesti i štetnici gube stalno stanište na kojem se mogu nesmetano razvijati. To je jako važno kod, recimo, kupusne kile ili bijele truleži luka.
Kako provoditi plodored ili rotaciju usjeva?
Podijelite povrtnjak ili parcelu na tri ili četiri plohe pri čemu jednu dodatnu plohu osigurajte za višegodišnje usjeve poput rabarbare i šparoga. Usjeve podijelite u nekoliko grupa.
- Kupusnjače: kupus, cvjetača, kelj, korabica, kineski kupus, brokula, rotkvica, repa i bijela repa
- Mahunarke: grašak, bob, mahune i grah
- Lukovi: luk, češnjak, ljutika ili škanjola, poriluk
- Krumpir i rajčica
- Korjenasto povrće: cikla, mrkva, celer, celer korjenaš, komorač, peršin, pastrnjak i sve ostale korjenaste kulture, osim bijele repe i repe koje su kupusnjače
Princip je jednostavan: svake godine za jedno mjesto zarotirajte usjeve na plohama. Ovo je tradicionalna rotacija usjeva na tri plohe:
Prva godina
- Prva ploha: krumpir, rajčica
- Druga ploha: mahunarke, lukovi i korjenasto povrće
- Treća ploha: kupusnjače
Druga godina
- Prva ploha: mahunarke, lukovi i korjenasto povrće
- Druga ploha: kupusnjače
- Treća ploha: krumpir, rajčica
Treća godina
- Prva ploha: kupusnjače
- Druga ploha: krumpir, rajčica
- Treća ploha: mahunarke, lukovi i korjenasto povrće
Vrtlarima koji uzgajaju više mahunarki i luka, dok imaju manje potrebe za kupusnjačama, krumpirom i rajčicama, agronomi preporučuju četverogodišnji plodored uz četiri uzgojne plohe.
Prva godina
- Prva ploha: mahunarke
- Druga ploha: kupusnjače
- Treća ploha: krumpir, rajčica
- Četvrta ploha: lukovi i korjenasto povrće
Druga godina
- Prva ploha: kupusnjače
- Druga ploha: krumpir, rajčice
- Treća ploha: lukovi i korjenasto povrće
- Četvrta ploha: mahunarke
Treća godina
- Prva ploha: Krumpir
- Druga ploha: Lukovi i korjenasto povrće
- Treća ploha: Mahunarke
- Četvrta ploha: Kupusnjače
Četvrta godina
- Prva ploha: lukovi i korjenasto povrće
- Druga ploha: mahunarke
- Treća ploha: kupusnjače
- Četvrta ploha: krumpir, rajčice
tekst se nastavlja ispod oglasa