Prati nas

Povjerljivo

Penalizacija

Ana: ’30 godina rada za što? Prijevremena mirovina znači siromaštvo’

Izračun penalizacije prijevremenih mirovina mijenjao se paralelno s čestim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Žrtve tih izračuna doživotno su prijevremeni hrvatski umirovljenici, koji nam ne prestaju pisati pisma prepuna nezadovoljstva i frustracija zbog posljedično mizernih mirovina. 

Objavljeno

|

Na snazi je nekoliko vrsta penalizacija prijevremenog umirovljenja. Naši čitatelji upozoravaju na nepravdu koju zbog toga trpe.
ilustracija: S. Bura/mj

Kuhao se Domovinski rat kad je, te 1990. godine, naša čitateljica Ana ostala bez posla. “Imala sam svega 20 godina radnog staža. Posla niotkuda. Samo ja znam kako je bilo teško prikupiti još barem 10 godina staža. To sam uspjela ostvariti do 2009. godine, kad sam napokon stekla uvjete za prijevremenu mirovinu”, objašnjava nam u pismu.

Ta je prijevremena, za 30 godina rada, bila mizerija od koje se gotovo nije moglo preživjeti. Iznosila je 1.533 kune. Preračunato, 203 eura. 

“Ni danas nije bolje. Za 30 godina staža mirovina mi je narasla na svega 350 eura. Zar sam za ovaj iznos 30 godina plaćala doprinose? Ima novaca za povlaštene mirovine i ima novaca za one koji nisu radili, samo nema za nas koji smo se pošteno namučili. Smatram da se treba provesti revizija mirovina za sve koji su radili više desetljeća i penalizirani su doživotno do nezaslužene granice siromaštva”, smatra nezadovoljna umirovljenica Ana. 

Oglas

Katica: Ovo je diskriminacija

I umirovljenica Katica javila nam se, poput doista brojnih naših čitatelja, kako bi ukazala na doživotnu penalizaciju prijevremeno umirovljenih, ali i na diskriminaciju jer svaka vlada penalizira po drugom ključu izračuna.  

“Sramotno je od države da ne može riješiti ni to, da svi umirovljenici plaćaju jednaki postotak penalizacije, već svaka vlada donosi svoju odluku. Na žalost, nismo imali sreće, a ni pameti da već jednom izaberemo vladu koja bih nakon preko šezdeset godina potpuno ukinula doživotnu penalizaciju”, napisala nam je u pismu.

“I ne samo da je promjena postotka penalizacije diskriminirajuća, nego se uvelo i to da majke koje su rodile nakon 2019. dobiju dodatni staž na svako dijete, a one koje su rodile prije, ne dobiju ništa. I to je diskriminacija. Svaka majka bi trebala dobiti dodatni staž, bez obzira kad na to kad je otišla u mirovinu! Ima nas preko milijun i dvjesto tisuća umirovljenika, a nismo sposobni ništa napraviti. Sindikati se ne bore dovoljno. Možda je vrijeme da se obratimo Evropskom sudu pravde”, zaključuje revoltirana umirovljenica Katica.

Hrelja: imamo četiri vrste i osam podvrsta penalizacije

Prije devet mjeseci je bivši saborski zastupnik Silvano Hrelja iz saborskih klupa upozoravao da imamo četiri vrste i osam podvrsta penalizacije ranijeg odlaska u mirovinu, zbog čestih izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju. Tada se obratio izravno ministru rada i mirovinskog sustava Marinu Piletiću

“Penalizacija se kreće od 0,10 do 0,34 posto po mjesecu prijevremenog umirovljenja, ovisno o periodu umirovljenja, odnosno zakonu koji je tada bio na snazi. Može li se u dogledno vrijeme očekivati izjednačavanje stope penalizacije za sve prijevremene umirovljenike i/ili prestanak penalizacije u određenoj životnoj dobi, s obzirom na to da su umirovljenici već kažnjeni, jer su morali otići ranije u mirovinu i zbog toga im nedostaje staža, dakle dvostruko su oštećeni?” Ministar je tada obećao da će sa socijalnim partnerima revidirati penalizaciju.

I iz Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) učestalo poručuju da se neprekidno bore za ukidanje penalizacije mirovine kada se ostvare godine života za starosnu mirovinu. Upravo je to bio i jedan od zahtjeva peticije “Veće mirovine odmah” koju je potpisalo 34.000 građana. Više o SUH-ovoj peticiji možete pročitati na ovoj poveznici.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.