Mozaik

10 godina istražujem sreću, ovih 5 koraka dokazano pomažu

Stephanie Harrison, osnivačica organizacije ‘The New Happy’, za CNBC je napisala vodič u pet koraka koji svakom čovjeku može pomoći da na pristupačan način postane sretnije biće.

Objavljeno

|

Potraga za srećom naizgled lijepo zvuči, no u stvarnosti je velika i zastrašujuća. Ponekad ne znamo odakle početi. Pogotovo jer nas zapadnjačka kultura i ono što zovemo mudrošću, krivo usmjeravaju.

Provela sam posljednjih deset godina istražujući sreću i pišući knjigu New Happy. Znam da postoje jednostavni, ali snažni i znanstveno potkrijepljeni koraci koje možete poduzeti kako biste već danas iskusili više sreće. Što ih više prakticirate, to će vam postati dio rutine i instinkta, a vi ćete postati sretnije biće.

U nastavku donosim pet malih i lakih koraka koje trebate svakodnevno rasporediti tijekom svog dana. Oni imaju veliki potencijal za transformaciju i primaknut će vas bliže sreći, ma kako banalno vam to zvučalo.

Podijelite svoje osjećaje s drugima

Istraživanja pokazuju da je daleko bolje podijeliti svoje emocije s nekim kome vjerujete nego zadržavati te osjećaje za sebe. Na primjer, dijeljenje pozitivnih vijesti s nekim može povećati radost i pružiti drugima priliku da i oni dožive djelić vašeg ushićenja.

S druge strane, ako je pored vas netko da vas drži za ruku kad vam je teško i dok se u boli, intenzitet vaše patnje će biti manji.

Usredotočite se na sljedeći korak više nego na krajnji cilj

Postizanje smislenih ciljeva integralni je dio sretnog života. Ali ciljevi koji se čine prevelikima mogu dovesti do toga da odgađamo i ništa ne poduzimamo. Podsjetite se da ne morate postići svoj cilj danas; možete mu se samo malo približiti.

Počnite s malim koracima. Na primjer, postavite mobitel da mjeri deset minuta i recite si: “Sljedećih deset minuta radit ću nešto što me približava mojim ciljevima.”Ako je vaš cilj pokrenuti vlastiti posao, smišljajte potencijalna imena ili proizvode dok tih deset minuta ne isteknu. Ovo je samo jedan od primjera kako se sitnim koracima možete približiti onomu što želite u životu.

Budite konkretno dobri prema drugima

Pomaganje drugima jedan je od najpouzdanijih i najsnažnijih načina da se osjećate bolje. Dobrota može pozitivno utjecati na vaše emocionalno pa čak i fizičko zdravlje; snižava krvni tlak i kortizol, hormon stresa.

    Razmislite o tome tko u vašem životu prolazi kroz teško razdoblje i što biste mogli učiniti da ga podržite. To može biti jednostavno kao slanje SMS poruke, dijeljenje smiješnog videa, dostavljanje obroka ili pozivanje da provedete neko vrijeme zajedno.

    Ne ustručavajte se zatražiti pomoć

    Kultura u kojoj živimo uči nas da sve moramo raditi sami. Kao rezultat toga, možda počnete vjerovati da traženje pomoći znači da “odustajete” ili “ne uspijevate”. Ali zapravo pokazuje da ste posvećeni onome što radite.

    Razmislite tko je u vašem životu već učinio ono što vi pokušavate učiniti i kakvu vrstu podrške trebate. Zatim zatražite pomoć. Jako podcjenjujemo koliko nam drugi ljudi žele pomoći. Mislite o tomu ovako: budući da činjenje dobrih djela ljude čini sretnijima, pružate nekome priliku da i oni iskuse sreću.

    Primijetite dobro koje vas okružuje

    Zahvaljujući tomu da se mozak evolucijski koncentrira na negativnosti i opasnosti, ali i kulturnom uvjetovanju, vrlo je lako usredotočiti se na ono što nemamo, promaknuće koje nismo dobili, predmet koji želimo kupiti ili nešto zbog čega se ne osjećamo dobro.

      Ali istraživanja pokazuju da što više preusmjeravate svoju pažnju na ono što imate, to ćete biti zadovoljniji. Stoga se zapitajte: Što mi trenutno ide dobro? Puno je toga na čemu možete biti zahvalni. To može biti dobar i koristan kolega, razgovor s dobrim prijateljem, ukusan obrok ili prekrasan zalazak sunca. Samo trebate stati i primijetiti to.

      Exit mobile version