Prati nas

Vrt

Kukurbitacin

Zašto su krastavci gorki i kako to spriječiti?

Toksičnost povezana s konzumacijom hrane s visokim udjelom kukurbitacina ponekad se naziva ‘sindrom toksične tikve’.

Objavljeno

|

Zašto su krastavci gorki?
foto: Olga Sergeeva/Scopio

Nemali broj vrtlara žali se kako su im krastavci gorki, neupotrebljivi za jelo, čak i kada se radi o mladim plodovima. Ova pojava nije rijetkost i solidno je znanstveno rasvijetljena.

Gorčinu krastavcima daju spojevi iz skupine kukurbitacina. Obično se nalaze u lišću, stabljici i korijenu biljke krastavca, tikve i dinje. Prema podacima iz agronomske literature, kada je biljka pod stresom, kukurbitacini se šire iz vegetativnih dijelova biljke u plod te se gomilaju neposredne ispod kore, a posebno na mjestu gdje se plod spaja s peteljkom. Stresor koji izaziva migraciju kukurbitacina je najčešće suša u kombinaciji s visokim temperaturama.

Što učiniti?

Osnovna agrotehnička mjera koja donekle može prevenirati ovu pojavu jest temeljito navodnjavanje jednom do dva puta tjedno i to u ranim jutarnjim satima. Osim toga, ako živimo u području “predodređenom” za gorke krastavce, valjalo bi sa sortne liste izabrati sorte i hibride selektirane ili križane na smanjenu gorčinu.

Oglas

Ako su krastavci već postali gorki, pokušajte odstraniti vrhove ploda i debelo guliti preostali dio kako biste iskoristili “meso” ploda koje nije zasićeno kukurbitacinima.

Jesu li kukurbitacini otrovni?

Njihova biološka svojstva još se istražuju; uključujući toksičnost i potencijalnu farmakološku upotrebu u razvoju lijekova za upale, rak, kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

Sindrom otrovne tikve

Toksičnost povezana s konzumacijom hrane s visokim udjelom kukurbitacina ponekad se naziva “sindrom toksične tikve”. Tako je u Francuskoj 2018. zabilježen slučaj dviju žena koje su jele juhu od gorke bundeve. Tegobe koje su iskusile uključivale su mučninu, povraćanje i proljev, a tjednima kasnije patile su od gubitka kose. Druga francuska studija o trovanju nakon konzumacije gorke tikve otkrila je slične akutne simptome i nijedan smrtni slučaj. (r)

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.