Prati nas

Vrt

Čekati ili ne?

U kakvoj su vezi cvatnja i berba krumpira?

Što se glavne berbe tiče, nadzemni dio biljke nam zaista pouzdano govori kada je vrijeme za prevrtanje ‘grmova’ krumpira.

Objavljeno

|

Cvjetanje krumpira
foto: Andreas Steidlinger/Scopio

“Krumpir mi ne cvate. Čula sam da nije dobar za jelo, ako ne procvjeta. Hoće li dobro roditi?” piše naša čitateljica zabrinuta za urod. Naime, u susjednim vrtovima krumpir je već raskošno procvao, a njen, za sada, ne pokazuje tu namjeru.

Dakako, ono što nam odmah pada na pamet jest sorta, jer vrijeme cvatnje spada u takozvane sortne karakteristike. Neke sorte cvjetaju rano i pouzdano, druge kasno ili nikako (ovisno o klimi). No to, zaista, ne utječe na berbu.

Općenito govoreći, ako nismo oplemenjivači bilja, cvjetanje krumpira nije nešto o čemu bismo trebali previše razmišljati. No zašto onda ljudi broje dane i čekaju da se lijepi krumpirov cvijet otvori? Ova zabrinutost ima korijen u vrtlarskom vjerovanju da cvjetanje krumpira označuje i početak berbe mladih gomolja te da prije toga nema smisla prevrtati “grmove”.

Oglas

Ali u stvarnosti, da bi krumpir dao gomolje uopće nije potrebno cvjetanje, niti je cvat indikator realnog stanja u tlu. Cvjetala ili ne, biljka krumpira će obavljati fotosintezu i skladištiti energiju u gomolje.

Što se glavne berbe zrelih gomolja tiče, nadzemni dio biljke nam zaista pouzdano govori kada je vrijeme za prevrtanje “grmova” krumpira. Jer kad lišće požuti i smežura se ili usahne cijela cima, vrijeme je da poberete gomolje i uskladištite ih za dugu, a možda i hladnu, zimu.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.