Prati nas

Povjerljivo

Stižu roda i svekrva!

‘Svekrva dolazi na tjedan dana čim rodim, a ja želim mir i privatnost’

Njena želja za intimnošću i mirnim ulaskom u novu roditeljsku ulogu suprotstavlja se željama bake da što prije upozna unuka.

Objavljeno

|

Trudnica dijeli svoje iskustvo i dileme oko posjeta svekrve odmah nakon poroda, ističući važnost privatnosti i mira u prvim danima s novorođenčetom.
ilustracija: S. Bura/mj

Roditeljstvo je jedno od najposebnijih i najizazovnijih iskustava koje život može donijeti. Nakon rođenja djeteta, svaka nova majka prolazi kroz razdoblje prilagodbe, ispunjeno radostima, ali i potrebom za privatnošću i mirom.

No, ponekad se te potrebe ne preklapaju s očekivanjima okoline, što može dovesti do sukoba i nesporazuma. Jer i bake i djedovi imaju očekivanja za koja ne možemo reći da su posve bez temelja. Upravo se na takvu situaciju požalila jedna trudnica na hrvatskom dijelu Reddita.

“Trebam roditi i muž želi odmah, čim rodim, dovesti majku u posjet. Nemam ništa protiv te žene, ali naš odnos je takav da ja pred njom ne mogu biti opuštena, niti je ona kod mene u kući slobodna sama se služiti. Znači, ona će biti gost. Muž ne shvaća da ja želim prve tjedne nakon poroda provesti sama s njim i djetetom”, napisala je ova redditorica.

Oglas

Svekrva, dodala je, živi u drugoj državi i ne može navratiti na par minuta pa će, isplanirao je to njen muž, ostati prvih tjedan dana. Možda i više, navodi u svojoj ispovijesti, budući da je zadnji put ostala čak dva mjeseca. Buduća majka kaže da je suprugu predložila da njegova majka dođe kad beba bude imala dva mjeseca te da onda ostane koliko god želi, no njen suprug misli da je pravo njegove majke odmah upoznati unuče.

Koliko treba čekati da baka dođe u posjet?

S ovom su se situacijom poistovjetile brojne korisnice Reddita. “Sestra je rodila i nije primala posjete dok se nije oporavila od poroda. To se odnosilo na cijelu obitelj i prijatelje, a trajalo je otprilike dva mjeseca. Time je smanjila rizik da nećak pokupi neku bolest, jer naravno, svi krenu ljubiti dijete čim dođu. Kada se osjećala dovoljno ugodno da može primiti goste, to je i napravila. Postavila je granice i svi smo ih se držali. Postavi granice i nadam se da ćeš uspjeti sve izhendlati“, napisala je jedna.

“Ako bi došla i pomogla, ja bih to razmotrila kao opciju, ali tek kad rodiš i vidiš kako se osjećaš oko svega”, kaže druga komentatorica pa nastavlja: “Možda dosad nije bila slobodna, ali i to se može promijeniti dolaskom bebe. Ja nisam htjela nikoga, ni svoju mamu, ni njegovu mamu. I bilo mi je skroz ok. Ali naši su blizu, pa su navratili par puta po pola sata ili sat, tako da nije baš ista situacija.”

No ima i mladih majki koje su rezolutno zabranile rodbini posjete prvih dana nakon izlaska iz bolnice, a nisu željele ni posjete u bolnici. “Naravno da su se uvrijedili što smo tih deset dana tražili mir. Neće ništa propustiti ako ne vidi unuka odmah. Najbolje da ti dođe u bolnicu gledati kako dijete izlazi da slučajno nešto ne propusti. Bože sačuvaj!”

Ova majka pak navodi da u tim danima u kojima nije primala posjete nije željela voditi računa o tome kako izgleda te da nije morala otimati bebu iz tuđih ruku da bi je dojila. “Vjerujem da smo bez problema uspostavili dojenje baš zbog toga što nismo imali vrtlog ljudi tih prvih dana. Za usporedbu, sestri kojoj rodbina bez kucanja ulazi u kuću, nikako nije uspjelo dojenje, a tako je željela. Htjeli smo svoj mir, ući u ulogu roditelja i uspostaviti svoju rutinu s bebom”, zaključila je.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.