Prati nas

Stil i ljepota

Farbanje

Sve što trebate znati o bojenju kose u kućnoj radinosti

Cijene frizerskih usluga rastu, ne mogu si naše umirovljenice priuštiti redovite odlaske frizeru. Sijedi izrast, kažu nam u razgovorima, mnoge od njih najprije prikrivaju bojom u spreju, a barem jednom između dva odlaska u salon, kosu boje kod kuće.

Objavljeno

|

Kako farbati kosu doma?
ilustracija: S. Bura/mj

Bojenje kose kod kuće ima svojih prednosti (osim što vam čuva novčanik), jer to možete raditi u komociji svog doma kad god vam se oslobodi vrijeme za to. U razgovorima na tu temu, od naših smo umirovljenica doznali da neke kosu kod kuće boje same, dok druge za pomoć zamole kćeri, nećakinje, susjede, pa čak i strpljivog supruga.

Ovu temu posvetili smo ženama koje tek žele početi bojati kosu u kućnoj radinosti, a strahuju se da će to završiti pogrešno tretiranom kosom i neželjenim tonovima. No, ako pomno slijedite upute, ne morate nimalo strahovati da će nešto poći ukrivo, a kosa vam može izgledati kao da ste izašli iz salona. Krenimo korak po korak.

Što vam je potrebno

Najprije u trgovini izaberite željenu boju, ne libite se potražiti savjet prodavačice s odjela. Potom kod kuće pripremite još i posudu za miješanje boje, četkicu za nanošenje, rukavice, stari ručnik, kopče za kosu, češalj, vazelin ili ulje za zaštitu kože na licu od boje te sat kako bi pratili vrijeme.

Oglas

Priprema

Najprije morate napraviti mali test kako biste utvrdili jeste li alergični na kemikalije iz boje. Nanesite malo boje na unutarnji dio lakta i pričekajte dan ili čak dva dana da vidite hoćete li dobiti kožnu reakciju. Ako je sve u redu, započnite s bojenjem. Na ramena stavite stari ručnik, a bilo bi dobro zaštiti i pod. Potom zaštitite kožu tako da vazelin ili ulje nanesete uz liniju kose, na uši i vrat kako biste spriječili da vam se boja primi na kožu.

Sve potrebne materijale držite nadohvat ruke.

Koraci pri bojenju

  1. Raščešljajte kosu kako biste uklonili sve čvorove. Ako kosa nije svježe oprana, bolje će primiti boju.
  2. Promiješajte boju i razvijač slijedeći upute proizvođača. Obično se boja i razvijač miješaju u omjeru 1:1.
  3. Podijelite kosu na četiri dijela s pomoću češlja s tankim vrhom i štipaljki.
  4. Potom krenite nanositi boju, počnite od korijena. Boju nanosite s pomoću četkice. Nanesite boju prvo na korijen, a zatim rasporedite prema vrhovima. Pazite da boja bude nanesena ravnomjerno.
  5. Ostavite boju da djeluje prema uputama proizvođača, obično je to 20 do 45 minuta. Vrlo je važno pomno pratiti vrijeme.
  6. Nakon što istekne vrijeme, isperite kosu mlakom vodom, sve dok voda ne postane bistra. Koristite šampon i regenerator ako je tako navedeno u uputama na pakiranju.
  7. Na kraju nježno osušite kosu ručnikom, a zatim fenom, a ljeti je možete pustiti da se osuši prirodno.

Dodatni savjeti

  • Koristite šampone i regeneratore namijenjene upravo obojenoj jer oni pomažu u održavanju boje i hidrataciji kose.
  • Izbjegavajte pranje kose odmah nakon bojanja: Pričekajte barem dva dana prije prvog pranja kose kako bi se boja stabilizirala.
  • Kosu dalje redovito njegujte jer će vam maske i tretmani za kosu pomoći u održavanju zdravlja vaše obojene kose.

Uz ove korake, vaša kosa može izgledati profesionalno obojena čak i u kućnoj radinosti.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.