Prati nas

Povjerljivo

Diskriminacija?

‘Supruga u rađaonicu vodi roditelje, a mojima ne da ući. Što učiniti?’

Kada je jedan budući otac na platformi Quora postavio pitanje o prisutnosti roditelja u rađaonici, nije mogao ni slutiti kakve će odgovore dobiti. Rasprava koja je uslijedila otvorila je niz intimnih, emotivnih i ponekad humorističnih pogleda na ovu delikatnu temu. Što je primjereno, a što previše kad je riječ o prisutnosti u rađaonici?

Objavljeno

|

Tko odlučuje tko smije biti na porodu?
ilustracija: S. Bura/mj

Upravo je pitanje iz naslova postavio jedan budući otac na platformi za dijeljenje iskustava i znanja Quora. Naime, kako je objasnio, punac i punica će biti uz kćer dok bude na svijet donosila sina, a on u rađaonicu želi povesti i svoje roditelje. No supruga to ne dozvoljava pa ovaj muškarac misli da je njegovoj majci i ocu nanesena nepravda.

Na ovo pitanje mu je odgovorila jedna freelance novinarka koje je i sama nedavno rodila. “Nemojte to raditi. U rađaonicu su bili moji suprug i majka. Bila sam gotovo gola. Pokakala sam se dvaput. Suprug je prerezao pupčanu vrpcu. Liječnik je sjedio između mojih nogu i izgurao posteljicu iz mene. Nakon toga me je zašio.”

“U ime Boga, ne prisiljavajte svoju suprugu da bude spektakl i da joj bude neugodno u tim intimnim trenucima. Iskreno, pomalo sam zgrožena da bi itko, osim rodilje, mogao čak i pomisliti da ima pravo pozivati nekoga na porod”, zaključila je.

Oglas

U raspravu se uključila i mlada glazbenica koja je postavljaču pitanja predložila mali eksperiment. “Recite supruzi da se spremni biti nagi pred njenim roditeljima i da vas tijekom 12 sati oni mogu gledati kako jedete, kakate, povraćate, mokrite dok vam liječnik radi kolonoskopiju. Ako vam se to čini zgodnom idejom, pohitajte, pozovite svoje roditelje na suprugin porod.”

Neke žene pak misle da u rađaonici nije mjesto ni obitelji ni prijateljima. “Ne razumijem zašto uopće razmišljate o takvoj stvari. Jeste li ih pozvali da gledaju kad ste pravili dijete? Glupo pitanje, zar ne? Isto vrijedi i za vašu želju da budu u rađaonici. Kako je to uopće postalo uobičajeno u današnje vrijeme?”

Zaključnu riječ je dala jedna menadžerica i svekrva koja je prije tri mjeseca postala baka. “Očajnički sam željela biti u rađaonici. Željela sam biti dio dolaska mog prvog unuka na svijet, ali sjetila sam se kako je bilo meni kad sam rađala. Pomisao da me moja svekrva vidi u takvom stanju uopće nije dolazila u obzir. Čekala je u čekaonici, kao što sam i ja čekala.”

“Preživjela sam. Uživala sam u trenutku s ostalim članovima obitelji. Postavite granice. Vaša supruga i majka će to cijeniti. Oženjeni ste sa svojom suprugom, a ne s majkom. To nije tijelo vaše majke niti njena odluka. Nemojte od toga praviti problem. Samo recite mami da je volite i da vašoj supruzi nije ugodna ta ideja. Zamolite je da to razumije i prihvati. Bit će u redu. Trebala bi biti dovoljno zrela da to shvati. Čestitam na bebi! Ubrzo će vam se činiti kao da ovo uopće nije bilo važno”, zaključila je friška baka.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.