Prati nas

Vijesti

Dugo čekanje

SUH: Ministar Piletić će konačno preuzeti vaše potpise i poruke

Brojni umirovljenici napisali su svom ministru kako žive. Takvih je poruka više od 2.000 i sve će biti uručene Marinu Piletiću uz 34.000 potpisa prikupljenih peticijom ‘Veće mirovine odmah’.

Objavljeno

|

Koliki će biti iznos 13. mirovine?
Marin Piletić, Jasna Petrović (foto: mv)

Nakon dugog ignoriranja, potpisi koje je peticijom “Veće mirovine odmah” prikupio Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) doći će do ministra mirovinskog sustava Marina Piletića.

Podsjetimo, peticija je pokrenuta 28. veljače, u međuvremenu se sastavila i nova Vlada. SUH je slao i javne požurnice ministru kojemu glas umirovljenika, čini se, nije na listi prioriteta.

“Konačno smo dobili datum. U četvrtak 27. lipnja u 9 sati predat ćemo više od 34.000 potpisa i više od 2.000 poruka umirovljenika iz više od 200 gradova”, kazala nam je Jasna A. Petrović, predsjednica najvažnije umirovljeničke udruge u Hrvatskoj.

Oglas

Osim toga, SUH s nestrpljenjem očekuje i novu sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe u novom mandatu Vlade, te nastavak socijalnog dijaloga koji je prekinut još u studenom 2023. godine.

“Sigurni smo da i Vi držite kako je prijeko potrebno unaprijediti adekvatnost mirovina, na što Hrvatsku nerijetko podsjeća Europska komisija. Tu su i rokovi uvođenja tzv. 13. mirovine odnosno stalnog godišnjeg dodatka, kao i brojni drugi zahtjevi vezani za očuvanje realne vrijednosti mirovina, povrat duga od 10,5 posto za sve one koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. godine, ukidanje penalizacije pri ispunjavanju uvjeta za starosnu mirovinu, te da se svim umirovljenim majkama omogući dodanih 12 mjeseci staža po djetetu, neovisno kada su umirovljene”, stoji u pismu koje je ministru poslano prije tri tjedna.

“Također, iako je provedeno prvo e-savjetovanje u vezi ukidanja alimentacije za bake i djedove, držimo da je sve potrebno osloboditi ih besprizornog terećenja obvezama njihove djece”, navedeno je u otvorenom pismu kojim se traži hitna reakcija Vlade. Sve o peticiji “Veće mirovine odmah” potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.