Stil i ljepota

Savjeti frizera kako iz obojene prijeći na sijedu kosu

Žene kojima je dojadilo bojenje sijedog izrasta svaka dva, tri tjedna, sve se češće odlučuju prestati s tom praksom i jednostavno prigrliti sijedu kosu. To je osobito popularizirala glumica Andie MacDowell koja u medijima često govori zašto je tijekom pandemije prije četiri godine donijela odluku da potpuno prestaje s bojenjem kose.

Objavljeno

|

Kad je s ulaskom u svoje šezdesete godine glumica Andie MacDowell (66) počela naglas razmišljati o puštanju sijedih, svi su govorili da je za nju prerano prestati bojiti kosu. Svoju je ideju unatoč tome ipak odlučila provesti u djelo, što joj je olakšao lockdown kad duže vrijeme nije izlazila iz kuće. Tako je prebrodila prijelazno razdoblje kad je imala neugledan izrast, a stara boja na kosi počela je poprimati grozne nijanse.  

“Ovo sam napokon ja. Dugo sam osjećala da sam spremna na sijede vlasi, ali sam se nećkala. Odvažila sam se tijekom pandemije bolesti COVID-19 te sam napokon vidjela kakva ću biti sa sijedom frizurom. Svidjelo mi se, a bila sam dovoljno zrela i samosvjesna da nemam problem tim kako će reagirati drugi. Prezadovoljna sam”, govorila je. ”Zašto muškarce ne prozivaju kad se pojave sa sijedima? Mislim da je vrijeme da i mi žene budemo prihvatljive takve kakve jesmo, odnosno želimo biti”, rekla je.

Prijelazno razdoblje

No, mnoge žene koje žele pustiti sijedu kosu moraju ići na posao i općenito među ljude pa im je to prijelazno razdoblje neugodno. Za njih smo potražili savjete frizera kako najbezbolnije prijeći iz obojene na sijedu kosu.  

“Potrebno je četiri do pet mjeseci da vam izraste nekoliko centimetara kose na korijenu”, ističe slavni britanski frizer Michael Douglas. “Tko može izdržati, najjednostavnije je puštati izrast i podrezivati obojene krajeve kose. Bezbolnije je to naravno za plavuše jer se kod njih izrast manje vidi, no ako ste se bojali u smeđe ili crno, sigurno želite ublažiti prijelaz. Umjesto da za izrast koristite, kao i većina, sprej u boji, moj je savjet da radije pokušate s prahom. On dulje traje i ne isušuje toliko kosu”, rekao je za The Guardian.

No, postoji i bezbolniji prijelaz iz obojene u sijedu kosu, kojem je pribjegla i glumica Sarah Jessica Parker (59). Kako objašnjava frizer slavnih, riječ je o stapanju sa sijedima. “Tanki, suptilni pramenovi ili balayage odličan su način za stapanje sijedih s osnovnom bojom, uz nekoliko svijetlijih pramenova oko lica koji će sve to lijepo uokviriti.”

“Nakon što vam kosa bude izbijeljena na taj način, može se dogoditi da na vašim sijedim pramenovima bude stare boje koja zbog ispiranja tona počinje izgledati pomalo žućkasto, no i tome ima lijeka. Sve će riješiti ljubičasti šampon za toniranje”, rekao je Douglas.

Slavni uzori

Frizer nadalje savjetuje: “Ako birate put bez izbjeljivanja kose bojenjem, stilizirajte kosu na nove načine mijenjajući mjesto razdjeljka ili koristeći modne dodatke za kosu – ne da ih sakrijete, već da uživate u stiliziranju.”

I za kraj poručuje: “Koji god put odabrali, dubinski tretmani za kosu su ključni, kao i zaštita od UV zraka i klora. Ako se dvoumite kako ćete izgledati sa sijedima, samo pogledajte kako izvrsno izgledaju Andie MacDowell, Jamie Lee Curtis, Sarah Jessica Parker, Hellen Mirren i Emma Thompson koje su k tome i zadovoljne u svojoj koži.

Bojite li kosu? U kojoj ste dobi bili spremni za sijede?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Exit mobile version