Prati nas

Vijesti

Usklađivanje

Saborske mirovine od srpnja rastu za više od 100 eura

Dobra vijest za umirovljenike: od srpnja rastu mirovine. Prosječna mirovina od 534 eura tako će narasti za 38 eura, ali za isplatu se treba strpjeti do rujna. Nedovoljno, upozoravaju iz Sindikata umirovljenika koji s tisućama potpisa sutra stižu ministru mirovinskog sustava Marinu Piletiću.

Objavljeno

|

Brojni umirovljenici danas će put bankomata kako bi podignuli šesti po redu energetski dodatak.
ilustracija: S. Bura/mj

Nakon četrdeset godina rada u građevini, gospodin Jure ima 500 eura mirovine. To je 15 eura po danu. No, od srpnja trebalo bi biti nešto lakše zbog redovnog usklađivanja mirovina s plaćama i inflacijom. Mirovine će biti veće za 7,26 posto. Za Juru je to 36 eura mjesečno više na računu. Je li to dovoljno? “Nikad dosta nikad dosta, ali preživljava se”, kaže za RTL.

“Prosječna mirovina bi po meni trebala iznositi 800 eura ili 900 eura”, dodaje umirovljenica Milijana. To je daleko od realnog stanja jer gotovo 300 tisuća Hrvata preživljava s 365 eura, a tek u travnju prosječna mirovina prvi je puta prešla iznos od 500 eura.

Najniža prosječna mirovina u svibnju je iznosila 366 eura. S novim usklađenjem porast će 27 eura. Oni s prosječnom mirovinom od 534 eura dobit će 38 eura više, dok bivšim saborskim zastupnicima prosječna mirovina od 1.437 eura raste za 104 eura.

Oglas

“Naravno da to nije dostatno. Vidimo kakve su cijene u trgovinama i kako je sve otišlo gore, te mirovine nisu dostatne. Osim toga, one daleko zaostaju za plaćama“, upozorava analitičar mirovinskog sustava Željko Šemper pa dodaje da plaće u prosjeku rastu 10,2 posto, a mirovine zaostaju. “Onda je svakom jasno zbog čega je Hrvatska na začelju po udjelu mirovina u plaći, mi smo na dnu Europe s s Bugarskom i s Litvom”, kaže Šemper.

Sindikat umirovljenika ministru Piletiću sutra će predati 34 tisuće potpisa građana. Traže usklađivanje mirovina koje bi pratilo rast cijena ili plaća u stopostotnom iznosu te da Vlada ispuni obećanje o trinaestoj mirovini. “Bojim se da će ministar previše pozornosti posvetiti povećanju plaća državnih dužnosnika za 40 posto, a da su umirovljenici ostavljeni u zaborav”, izjavila je Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

A umirovljenicima svaki je euro bitan jer po siromaštvu Hrvatska je četvrta u Europskoj uniji.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.