Prati nas

Povjerljivo

Prava domaćice

‘Razvodite se? Sram vas bilo što supruzi ne želite dati pola bračne stečevine’

Muškarac koji je na stranicama za razmjenu iskustava Quora napisao da se razvodi i pita javnost zašto bi sa suprugom sve trebao dijeliti popola, kad ona nije radila već je on jedini kući donosio novac, dobio je odgovore kakve zacijelo nije očekivao. Gotovo nitko nije stao na njegovu stranu.

Objavljeno

|

Mnogu muškarci žele izigrati žene kod podjele bračne stečevine.
ilustracija: S. Bura/mj

Prođu desetljeća u braku, djeca porastu, stvari ne idu glatko, jedan od partnera odluči podnijeti papire za razvod. Gospodinu o kojem pišemo nije po volji što će sa suprugom svu imovinu morati dijeliti popola, iako ona nije zarađivala novac već je bila domaćica. Odnosno, kako bi on rekao, “jedina briga joj je bila kuća”.

Strašno je to izazvalo jednu pripadnicu ženskog spola koja se i sama našla u toj situaciju – ona mu je najbolje obrazložila zašto je takvo razmišljanje nepošteno.

“Činjenica da ste uopće postavili ovo pitanje govori mi sve što trebam znati o vama i vašem braku. Nemate poštovanja i obezvrijedili ste partnericu. U svojim očima ne vidite ništa vrijedno u svojoj supruzi. Ali srećom, u očima zakona oba partnera imaju vrijednost. Ako ste u braku imali djecu, partnerica ima veliku vrijednost”, započela je.

Oglas

Oko djece i kuće se ne mora ništa?

“Drago mi je što sudovi vide cijelu sliku. Oni vašu suprugu vide kako sedam dana u tjednu radi po kući. Kuha, čisti, organizira sve, razvozi djecu, bdije cijelu noć nad njima kad su bolesna, uči s njima, uz njih je kao životna savjetnica. Ide u nabavku, pere rublje i još mnogo toga. A vi mislite, ako ne radi u nekoj tvrtki ili radi manje od osam sati dnevno ili joj je plaća naprosto manja od vaše, da ona živi ležernim životom. Sram vas bilo!” riječi su koje mu je uputila.

Potom nastavlja u svom tonu: “Pa krasno, jedan partner ide na posao, odradi 40 sati tjedno i onda se vrati u čistu kuću, na kuhani obrok, djeca su živahna i napredna, hladnjak je pun omiljenih stvari, odjeća čista i u ladici, kupaonica čista za sjedenje i razmišljanje, sva kupnja je gotova i taj ne brine kome što treba. Ako je taj partner još i dobre volje, gle čuda, u vašoj je glavi veseo jer ima svu slobodu ovoga svijeta i ništa ne radi.”

Takav ste život željeli?

“Ona je cijele dane kod kuće, a vi možda morate još i kositi travnjak vikendom? Zbilja strašno! Znam ja takve! Pa, da znate, vaša supruga je mogla ići na posao i vraćati se predvečer kući, a vi bi se pitali tko će tu večer kuhati. Koš za rublje će biti prepun, djeca neće imati čiste hlače za sutra pa ćete se pitati tko će to staviti na pranje i kasno u noć prostrti. Oh, a tko vodi djecu u vrtić ili školu i tko ide po njih? A tko je na redu za kupanje i hranjenje mališana?” piše pa nastavlja: “Takav život ste željeli?”

Potom mu daje do znanja: “Da, i drugi, gdje oboje rade, žive tako razapeto, ali su i u velikom stresu zbog toga, što ima svoju cijenu.”

Na gospodina iz pitanja zatim su se obrušila pitanja: “Kad ste odlučivali, zar je sama donijela odluku da neće raditi, a vi se bunili? Ili ste zajedno donijeli odluku? U svakom slučaju, to se naposljetku zove dogovor. Zar ste zaboravili na njega?” pita ga ljutito, ali vrlo konkretno ova sudionica rasprave.

Kakvu će mirovinu ona imati?

“Pitate li se što je ona time žrtvovala? Pitate li se kakvu će mirovinu zbog toga jednog dana imati? Da je radila, u dobi za umirovljenje oboje biste imali dobru mirovinu na temelju onoga što ste uplaćivali. Ako se razvedete, onaj koji je brinuo o kući i osigurao vam da sve teče glatko, taj partner je žrtvovao cijeli život, a dobio vrlo malo, kao vaša supruga.”

“Ako dobije nacionalnu mirovinu, to će biti mizerija od koje neće moći živjeti. Eto, zvuči baš pošteno. Vi ste gospodine u mojim očima iskoristili svoju suprugu i zatim je odbacili. Reći ću vam zadnje što vas ide i to dobro zapamtite: partner koji sedam dana u tjednu vodi kompletnu organizaciju svega kako bi vaša obitelj besprijekorno funkcionirala, u vašem slučaju plaća cijenu povjerenja u partnera koji je u radnom odnosu. Ili ste sebični, ili na ovo niste mislili. Nemam riječi za vas, ali zbilja”, odbrusila je ovom muškarcu žena koju je njegovo pitanje vraški povuklo za jezik.

Što mislite o podjeli imovine uslijed razvoda supružnika od kojih je jedan bio u radnom odnosu, a drugi je brinuo o djeci i kući?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.