Prati nas

Vijesti

Tržište rada

Radnici iz Srbije oduševljeni Hrvatskom: Predivne gazde, dobra plaća…

Najviše radnika traži se u Istri. Konobari, kuhari, pomoćni radnici, spremači – svih njih nedostaje. Mnogi strani radnici vraćaju se godinama i jako su zadovoljni uvjetima u Hrvatskoj.

Objavljeno

|

Nikad veće gužve ispred policijskih postaja diljem Hrvatske zbog čekanja na radne dozvole! Svetlana iz Srbije kaže: "Naravno da sam umorna od dugotrajnog čekanja, imamo mi i druge obaveze, ali tko nas pita."
scr: HRT

Nikad veće gužve ispred policijskih postaja diljem Hrvatske, u redovima se čekaju radne dozvole! Iako imamo najmanji broj nezaposlenih u posljednjih nekoliko godina, i dalje se traži radna snaga iz svih zemalja, i to ponajviše, naravno, u turizmu, javlja HRT.

U Novalji i Krku od ranih jutarnjih sati čeka se u redu jer bez radnih dozvola nema ni posla. “Naravno da sam umorna od dugotrajnog čekanja, imamo mi i druge obaveze, ali tko nas pita”, kaže Svetlana iz Srbije.

Dolaze prije odlaska na posao kako bi sve stigli na vrijeme. Svake je godine sve više zahtjeva. “9 posto više u odnosu na prošlu godinu za isto razdoblje i čak 40 posto više u odnosu na 2022. godinu”, kaže Robi Belušić, načelnik sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove PU istarske.

Oglas

Mnogi se na Jadran vraćaju godinama. “Oduševljena sam. Imam predivne gazde, plaća je dobra, zato sam se i vratila, ne žalim se”, kaže Mira iz Srbije, dodajući da planira doći i dogodine. “Mislim sve pozitivno i zato sam i došao ovamo. Uvijek sam htio raditi u Europi, Hrvatska je ostvarenje mojeg sna”, rekao je jedan od ljudi u redu za dozvolu.

Najviše radnika traži se u Istri. Konobari, kuhari, pomoćni radnici, spremači – svih njih nedostaje. “Procjenjuje se da će ta brojka biti oko 50 tisuća, ta potreba raste iz godine u godinu, naravno, hrvatski turizam najviše radne snage crpi iz bazena okolnih zemalja BiH, Srbije, Albanije, Kosova i Makedonije, međutim, to nije dovoljno”, kaže Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za pravne poslove Ministarstva turizma. Pa se po radnike odlazi sve dalje i dalje.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.