Prati nas

Vijesti

Udar na standard

Poskupljuju mise, ovo su nove cijene koje su odobrili biskupi

Vijest je na Facebooku objavilo više župa, ali HBK još uvijek nije izvijestila o novoj odluci. Informaciju su iz HBK potvrdili za Večernji list.

Objavljeno

|

kako držati ruke za vrijeme molitve?
ilustracija: S. Bura/mj

Hrvatski biskupi donijeli su nedavnom izvanrednom zasjedanju HBK u Zagrebu odluku o povišenju naknada za mise, pa će od 1. srpnja “misni stipendij” umjesto dosadašnjih sedam eura, stajati deset eura. Odnosno, narodski rečeno – poskupjele su mise, javlja Večernji.

Nakon odluke Hrvatske biskupske konferencije 6. lipnja, sve biskupije i nadbiskupije izvijestile su svoje župne urede ovih dana o spomenutom povećanju misnog stipendija, kao i odluci da je iznos za svete mise “gregorijane” od 1. srpnja 400 eura.

Takav potez bio je, gledajući iskreno, i očekivan. Naime, biskupi nisu htjeli da mise poskupe kada se uvodio euro, pa su još na jesenskom zasjedanju 2022. odlučili samo pretvoriti kune u eure te je cijena mise bila sedam eura.

Oglas

Generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak objasnio je da su biskupi “vodili mišlju da ne žele dodatno financijski opteretiti vjernike”. Prisjetit ćemo se da su tada donijeli i odluku o povećanju nagrada svećenicima, koje su stupile na snagu zajedno s uvođenjem eura, odnosno u prvim danima 2023. Dakako, sada valja uzeti u obzir i inflaciju, navodi Večernji list.

Zanimljivo je kako su povećanju cijena hrvatske biskupe pretekli biskupi u BiH, koji su na lanjskom zasjedanju u srpnju Banja Luci donijeli odluku o povećanju priloga za misno slavlje, koji je iznosio 20 konvertibilnih maraka ili otprilike 10 eura, na novih 30 KM ili oko 15 eura. Što je veći iznos nego ovaj u Hrvatskoj s aktualnim povećanjem.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.