Prati nas

Vrt

Neprirodno plavetnilo

Plave orhideje su prekrasne, ali ovo morate znati o njima

Plave orhideje ljudi ili vole ili ne vole, no rijetki znaju kako one nastaju. Riječ je o postupcima koje su veliki uzgajivači i biotehnološke kompanije patentirali kako bi uvijek bili korak ispred konkurencije.

Objavljeno

|

Saznajte sve o plavim orhidejama Phalaenopsis: njihovu umjetnu boju, njegu i tajne koje kriju. Otkrijte kako prepoznati i održavati ovu egzotičnu ljepotu.
Ilustracija: S. Bura/mj

Možda ste primijetili da trgovački lanci u Hrvatskoj posljednjih dana nude izobilje plavih orhideja vrste Phalaenopsis. Već sama po sebi, orhideja je egzotična, a združena s gotovo neprirodnom plavom bojom izgleda nestvarno.

Međutim, ono što mnogi ne znaju jest da plava boja ovih orhideja nije prirodna. U stvarnosti, riječ je o umjetno obojenom cvijeću koje prolazi kroz posebne postupke kako bi dobilo tu intenzivnu plavu nijansu. Iako se i u ovakvom cvijetu može uživati, dobro je znati što budućnost donosi.

Kako nastaje plava orhideja?

U podlozi plave orhideje obično je snježno bijeli cvijet u čije se stapke ubrizgava neškodljiva plava ili prehrambena boja. Sam sastav boje i postupak su poslovne tajne te su uobičajeno zaštićeni patentom pa se tako neki uzgajivači hvale da koriste isključivo ekološka i organska plavila.

Oglas

Kako je riječ o boji topivoj u vodi, provodnim elementima stabljike će se, uz hranjive tvari, kretati i plava boja, a kad dođe do bijelog cvijeta, jednostavno će ga obojati iznutra. Nemajte straha, cvijet će ostati plave boje sve dok ne otpadne.

Ako orhideja ponovno procvjeta, novi cvjetovi će biti izvorne bijele boje. Ljubitelji prirodnoga bi mogli reći da je to možda i najbolje, budući da plava orhideja mnogima izgleda umjetno i “papirnato”. No, plava nije jedina boja u koju se orhideje boje. Druge umjetne boje poput narančaste ili kričavo zelene također su popularne. Primjerice, doda li se žutoj orhideji zeleno bojilo, dobit će se kričavo zeleni cvijet ili lime, dok će se dodatkom ružičaste pretvoriti u takozvani pink lemonade.

Kako prepoznati umjetno obojane orhideje?

Često možete zaključiti da je orhideja obojena, ako vidite da je boja jača čim su cvjetovi bliži bazi biljke, dok će oni cvjetovi na vrhu stapke biti bljeđi i manje intenzivne boje. Osim toga, mjesto uboda injekcije lako se može pronaći, ako pažljivo pregledate bazu cvjetne stapke.

Kako njegovati umjetno obojanu orhideju?

Orhideje cvjetaju dugo, ponekad i duže od deset tjedana. Kada cvjetovi otpadnu, možete odrezati cvjetnu stapku što niže možete, pazeći da ne oštetite lišće. Tijekom perioda mirovanja, nastavite zalijevati orhideju tjednim ritmom i prihranjujte je tekućim gnojivom za orhideje jednom ili dvaput mjesečno. Smjestite biljku u svijetlu prostoriju, ali ne na izravno sunce.

Kada biljka odluči ponovno cvasti, pojačajte prihranu prema uputama na pakiranju gnojiva. I da, vaša će se orhideja vratiti svojoj prirodnoj boji, vjerojatno bijeloj. Uživajte u njoj. Više o njezi orhideja potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.