Prati nas

Vijesti

Sastanak

Piletić: 2023 je bila odlična za umirovljenike! Petrović: Sredite mirovine!

Petrović je upozorila na sramotnu činjenicu kako je posljednje Nacionalno vijeće održano još u studenom prošle godine i konačno dobila ministrovu potvrdu o jesenskom okupljanu.

Objavljeno

|

Koliki će biti iznos 13. mirovine?
Marin Piletić, Jasna Petrović (foto: mv)

Nakon višemjesečnog čekanja, brojnih dopisa i požurnica Sindikat umirovljenika Hrvatske, konačno je ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Hrvatske Marinu Piletiću uručio kutije s oko 34.000 potpisa prikupljenih u Peticiji “Veće mirovine odmah!” te 2.000 komentara očajnih umirovljenika.

Nakon dvomjesečne akcije provedene u 200 hrvatskih gradova i mjesta, čije su zahtjeve, uoči nedavno održanih parlamentarnih izbora, političari prigodno iskoristili u svojim predizbornim obećanjima, nakon izbora i uspostave nove vlasti, obećanja su zaboravljena, a problem je postao i uručiti rezultate Peticije resornom ministarstvu.

Stoga je sastanak ministra Piletića, u pratnji državnog tajnika Ivana Vidiša i ravnateljice Uprave za mirovinske sustave Melite Čičak s jedne strane, te sedmeročlane delegacije Sindikata umirovljenika Hrvatske na čelu s predsjednicom udruge Jasnom A. Petrović s druge strane, bio od višestrukog značaja.

Oglas

Uručivši kutije s potpisima i komentarima, Petrović je naglasila hitnost donošenja odluke o povoljnijem izračunu mirovina, i uvođenje usklađivanja tri puta godišnje, kojim bi se pratila njihova realna vrijednost te rast cijena. Naglasila je i kako po relativnoj vrijednosti, tj. udjelu prosječne mirovine u prosječnoj plaći sa 40,1 posto, hrvatski umirovljenici primaju najniže mirovine u regiji.

Ministar Piletić skrenuo je pozornost na činjenicu da je 2023. godina za umirovljenike bila odlična godina. Složio se kako su izbori usporili donošenje novih mjera, ali Peticijom i aktivnostima umirovljeničkih udruga tema je ostala aktualna i tijekom parlamentarnih izbora. Na Ministarstvu je sada da pronađe najkvalitetnije rješenje i u zadnjem kvartalu ove godine krene u izmjene Zakona o mirovinama.

Petrović je upozorila na sramotnu činjenicu kako je posljednje Nacionalno vijeće održano još u studenom prošle godine i konačno dobila ministrovu potvrdu o jesenskom okupljanu. Sastanak je završio obećanjem Ministarstva da će se prikupljeni podatci, potpisi osobito komentari pažljivo analizirati, uz napomenu da svi okupljeni imaju isti cilj, nastaviti trend rasta i vremenom dostići 60 posto relativne vrijednosti mirovina. Petrović je pak zaključila da se raduje nastavku suradnje, ali da je upravo vrijeme ono što umirovljenicima nedostaje i to nitko tko se bavi umirovljeničkom tematikom ne smije zaboraviti.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.