Prati nas

Vijesti

Vjera i more

Otvorena je prva jadranska plaža za muslimanke u hidžabu

Hidžab je tradicionalna islamska odjeća koja pokriva kosu, vrat i ramena žena, dok lice može ostati otkriveno.

Objavljeno

|

Plaža za muslimanke
ilustracija: mj

U Ulcinju je nedavno otvoren dio plaže Pearl Beach koji je namijenjen isključivo muslimankama koje nose tradicionalno vjersko pokrivalo za glavu – hidžab.

Plaža je zatvorenog tipa kako bi se omogućilo muslimankama da uživaju bez straha od predrasuda i neželjenih pogleda. Postavljeno je 20-ak ležaljki, a zaštita privatnosti posjetiteljica je prioritet. U svijetu postoji nekoliko sličnih plaža u različitim zemljama, a koje omogućuju ljetnu zabavu u skladu s vjerskim uvjerenjima.

Posjetitelji trebaju poštovati pravila i običaje tog prostora, poručuju iz Perl Beacha. S obzirom da je Ulcinj važnu crnogorsko turističko središte, plaža namijenjena ženama s hidžabom će doprinijeti njegovoj inkluzivnosti.

Oglas

U islamu je hidžab shvaćen kao “štit” svake muslimanke, kojim žene pokrivaju svoje tijelo i sve osim lica i šaka, čime se brane od neželjenih pogleda muškaraca. Hidžabi prilagođeni za plažu već su neko vrijeme prisutni na tržištu, a brojne modne linije specijalizirane su za žene koje poštuju ovu tradiciju.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.