Prati nas

Vijesti

Pravedno usklađivanje

Od sutra rastu njemačke mirovine, više novca stiže i i bivšim gastarbajterima

Savezni ministar rada i socijale Hubertus Heil zadovoljan je i dodaje da su snažno tržište rada i visoki sporazumi o plaćama razlozi za povećanje.

Objavljeno

|

Koliko rastu mirovine u Njemačkoj?
ilustracija: S. Bura/mj

Ovo je dobra vijest za 21 milijun njemačkih umirovljenika: 1. srpnja mirovine će im se povećati za 4,57 i to neovisno o saveznoj državi.

Povećanje se temelji na novim podacima Saveznog zavoda za statistiku i pružatelja mirovinskog osiguranja Deutsche Rentenversicherung. ovogodišnje usklađivanje mirovina znatno je veće od inflacije jer prema Godišnjem gospodarskom izvješću za 2024. godinu, Savezna vlada očekuje rast potrošačkih cijena za 2,8 posto.

Savezni ministar rada i socijale Hubertus Heil zadovoljan je i dodaje da su snažno tržište rada i visoki sporazumi o plaćama razlozi za povećanje.

Oglas

Ono što treba uočiti je da se po prvi put mirovine povećavaju u istoj mjeri i u starim i u novim saveznim državama. “34 godine nakon ujedinjenja Njemačke, ovo je prekretnica za našu zemlju”, rekao je Heil. “Što se tiče mirovina, sada rad ima istu vrijednost u istočnoj i zapadnoj Njemačkoj.”

U prošlosti su se primjenjivale različite stope za izračun mirovina u bivšoj Istočnoj Njemačkoj. Nakon zakonodavne promjene donesene 2017. godine, ove su se stope postupno izjednačavale od 1. srpnja 2018. godine. Izvorni plan bio je da se jednaki uvjeti postignu tek 1. srpnja 2024. godine. Međutim, zahvaljujući većim povećanjima plaća u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, ovo je izjednačeno još prije godinu dana. Sada će i stipe usklađivanja mirovina konačno biti jednake.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.