Prati nas

Vijesti

Redovno

Od srpnja solidno rastu mirovine, poznat je i iznos usklađivanja

Željko Šemper, analitičar mirovinskog sustava, objavio je prvu projekciju srpanjskog usklađivanja mirovina. Računicu je temeljio na podacima Državnog zavoda za statistiku koji je objavio podatke o cijenama za svibanj i plaćama za travanj.

Objavljeno

|

Kada stiže predizborni dodatak?
foto: Peggy_Marco/Pixabay

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne brutoplaće.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 posto stope promjene prosječne brutoplaće.

Oglas

Koliko je to novca?

“Cijene (inflacija) su u razdoblju siječanj-svibanj u odnosu na srpanj-studeni rasle 0,4 posto, dok su plaće ‘eksplodirale’ zbog povećanja plaća državnih i javnih službi za čak 32 posto”, objavio je analitičar Željko Šemper.

“U razdoblju siječanj-travanj u odnosu na srpanj-listopad plaće su rasle za 10,2 posto pa prema još uvijek staroj formuli 70:30 usklađivanje mirovina u ovom trenutku bi iznosilo 7,26 posto. Za konačan postotak usklađivanja od 1. srpnja nedostaju podaci o cijenama za lipanj, kao i o plaćama za svibanj i lipanj, što ćemo saznati 20. kolovoza” zaključio je.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.