Prati nas

Povjerljivo

puna gorčine

Mara (63): ‘Ne mogu preboljeti što nismo sve dobile dodatni staž na djecu’

Naša čitateljica, koju smo zbog zaštite privatnosti nazvali Mara, napisala nam je pismo puno revolta koji se u njoj nakuplja već pet godina, i ne jenjava. Muči je, osim male mirovine, što nije dobila dodatni staž na četvero djece.

Objavljeno

|

Gospođa Mara, umirovljena krajem 2018., suočava se s manjom mirovinom zbog odluke o prijevremenom umirovljenju, propuštajući zakon koji bi povećao njena prava.
ilustracija: S Bura/mj

Gospođa Mara u mirovinu je otišla 2018. godine, točno dva tjedna prije Nove godine. To je za nju vrlo nesretna okolnost, jer su joj ta dva tjedna presudila o manjoj mirovini. Naime, da se umirovila samo 15 dana kasnije, bilo bi joj priznato još pune dvije godine staža koje bi podebljale izračun.

“U mirovinu sam otišla u prosincu 2018., točno dva tjedna prije 2019. kad je krenuo zakon po kojem žene dobivaju šest mjeseci staža za svako rođeno dijete. Eto, zbog dva tjedna izgubila sam to pravo, a samohrana sam majka koja je othranila četvero djece“, objašnjava svoje razočaranje s kojim živi sve ove godine.

Krema za bolne zglobove kao luksuz

“U šezdesetim sam godinama života i teško živim s mirovinom, svako bi mi povećanje, da sam mogla ostvariti prava, dobro došlo kao i svakom umirovljeniku bez obzira na to kad se umirovio. Ne mogu si priuštiti ni lijek za zglobove koji mi je prijeko potreban. Imam osjećaj da se kod nas sve postiže ovisno o nečijoj dobroj volji. Realno, da me netko upozorio, mogla sam u mirovinu i ta dva tjedna kasnije. Ovako me sve to baš muči”, povjerila nam je ova umirovljena čitateljica.

Oglas

Postavlja si brojna pitanja, vrti ih u krug, najteže je, ponavlja, kad nešto zaboli, a nema za doplatu lijeka. Odgovora na pitanja, piše ona, također niotkuda. “Pitam se zar naša djeca, koja su također doprinijela stvaranju ove države, nisu važna kao i djeca čije majke su taj dodatak dobile? Ili smo mi starije majke manje važne od dva tjedna mlađih?”

“Meni bi za mojih četvero djece ta 24 mjeseca dodatnog staža lijepo uvećala mirovinu, pa me ne bi zanimala nikakva milostinja u vidu dodataka koje daje ova država. To je milostinja, a ja ne želim milostinju“, objasnila je srž svog nezadovoljstva.

Potom je poručila onima na poziciji moći: “Još se nadam da će se pokrenuti pitanje revizije ovog zakona po kojem nisu sve majke jednake, već vlada diskriminacija. Znajte da veliki broj žena čeka da se to pitanje pokrene, znam mnoge”, napisala je umirovljenica Mara na kraju pisma punog gorčine.

Ima li još ovako zakinutih među vama? Koliko ste djece rodile i kada ste se umirovile?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.