Prati nas

Vijesti

Majčinski dodatak

Majčinski dodatak: Ovako to radi napredna Njemačka

U Njemačkoj se takozvani majčinski mirovinski dodatak ne ostvaruje automatizmom, već je za njega potrebno podnijeti zahtjev.

Objavljeno

|

Kako imati dobar odnos sa snahom? Kako imati dobar odnos sa svekrvom?
ilustracija. mj/mojevrrijeme

Takozvani majčinski dodatak u Hrvatskoj je simbolična mjerna koja umirovljenicama donosi tek desetak eura po djetetu i to ako su se umirovile s prvim danom 2019. godine i kasnije. To je jedna od najvećih diskriminacija mirovinskog sustava na koje upozoravaju umirovljenički aktivisti i tek ćemo vidjeti što po tom pitanju smjera premijer Andrej Plenković (HDZ).

No da može bolje i poštenije pokazuje Njemačka u kojoj roditelji koji su brinuli o svom djetetu u prvih 30 odnosno 36 mjeseci imaju pravo na odgojni staž, što im se može odraziti i na primanja u mirovini. To vrijedi i za posvojitelje ili udomitelje, ali i za takozvane dugine obitelji gdje istospolni partneri odgajaju svoju djecu, piše Stern.

Vrijeme odgoja djece računa se ne samo za obvezno mirovinsko osiguranje, već i za mirovine državnih službenika ili crkvene mirovine. Osim toga, vrijedi i za samozaposlene osobe koje nisu osigurane u mirovinskom sustavu.

Oglas

Bogati ipak bez dodatka

Ipak, postoje ograničenja. Stern tako navodi da vrijeme odgoja vrijedi samo jednom po djetetu. Drugim riječima, roditelji ga mogu podijeliti ili ga pripisati samo jednom jednom od njih.

Međutim, ne dobivaju ni svi mirovinske bodove: oni koji imaju visoke plaće, ostaju bez njih. Granica za obračun doprinosa određuje do kojeg se iznosa (bruto) plaćaju mirovinski doprinosi. Na zapadu ta granica iznosi 7.100 eura, a na istoku 6.700 eura.

Od prihoda od oko 3.640 eura (bivša Zapadna Njemačka) odnosno 3.420 eura (bivša Istočna Njemačka) zaposleni više ne dobivaju pune bodove za vrijeme odgoja. Što više roditelji zarađuju, to manje dobivaju. Međutim, partneri mogu birati kome će se pripisati odgojni staž i to obično bude onaj partner koji manje zarađuje.

Koliko je to u eurima?

Roditelji za djecu rođenu prije 1992. dobivaju oko 2,5 mirovinska boda. Za svu djecu rođenu kasnije dobiva se 3 boda. To mjesečno povećava mirovinu trenutno za 85 eura (bivša Zapadna Njemačka) odnosno 84 eura (bivša Istočna Njemačke) za prvo dijete rođeno prije 1992.

Za drugo dijete to bi bilo 167 eura (istok) i 171 euro (zapad), za treće dijete 251 euro (istok) i 256 eura (zapad). Djeca rođena nakon 1992. povećavaju mirovinu mjesečno za 100 eura (istok) odnosno 103 eura (zapad), od drugog djeteta mjesečna mirovina roditelja povećava se za 201 euro (istok) odnosno 205 eura (zapad).

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.